Стомана CPM S35VN


Когато Crucible Industries представиха своята стомана CPM S30V, ковачите и любителите на ножове се влюбиха в нея; качествената устойчивост на износване, издръжливостта и способността за лесна обработка, предлагани от стоманата, не са равни на никоя друга. Хората я наричаха "най-добрата прахова стомана за ножове" и наистина можеше да бъде.

Докато Crucible Industries не обявиха, че излизат с по-нова, подобрена версия стомана за ножове - CPM S35VN, която има по-голяма якост и лекота на заточване от предшественика си. Скоро стана ясно, че S35VN е една от най-висококачествените стомани и може да си съперничи с най-добрите в своя клас.

Какво е стомана S35VN и по какво се различава от S30V?

CPM S35VN е качествена неръждаема стомана, която е част от серията "SxxV" на Crucible Industries. "CPM" идентифицира стоманата като произведена чрез процеса CPM на Crucible Industries, който предлага подобрен резултат в сравнение с конвенционалните практики на топене. Буквите "S", "V" и "N" се отнасят съответно до термините "неръждаем", "ванадий" и "ниобий". Числото тридесет и пет няма никакво значение освен за разграничаване от стоманата S30V.

S35VN стоманата се състои от 1,4% въглерод, 14% хром, 3% ванадий, 2% молибден и 0,5% ниобий. Въглеродът е най-същественият елемент в твърдостта на стоманата; колкото по-голямо е съдържанието на въглерод, толкова по-здрав е ножът. Когато се комбинира с други сплави, включително хром и ванадий, се образуват карбиди, които са по-твърди от въглерода. Това въглеродно съдържание е много сходно с това на типа S30V, който съдържа 1,45% въглерод.

В по-новата стомана обаче, на мястото на част от съдържанието на ванадий в стоманата се въвежда нов карбид - новаторска и критична промяна, която отличава стоманата S35VN от предшественика си и много други стомани. Ниобийят, комбиниран с въглерода, прави тази стомана с 15 до 20% по-твърда от S30V.


Въпреки високата й степен на издръжливост, която обикновено е за сметка на устойчивостта й на износване, тази стомана не губи отличната си износоустойчивост. В комбинация с въглерод, ниобийните карбиди правят стоманата по-ефективна при осигуряване на устойчивост на износване и здравина на ръбовете на ножовете, отколкото ако е по-зависима от хрома, какъвто е случаят с много други стомани. Получената способност за задържане на ръба на тази стомана е забележителна, като гарантира, че стоманата S35VN е дълготрайна.

Ванадийят също е от съществено значение за балансиране на якостта на S35VN с неговата устойчивост на износване. Не само увеличава силата и якостта, но и стимулира структурата на фините зърна и образува твърди карбиди, които драстично усилват здравината на остриетата. Молибденът е още един от ключовите компоненти на съпротивлението при износване на стоманата. Той се комбинира с въглерод, за да направи твърдите карбиди. Поради тези причини стоманата S35VN предлага превъзходна острота на режещия ръб в сравнение с конвенционалните хромирани стомани като 440C и D2.

Въпреки че е по-малко зависим от хрома, карбидът е все още жизненоважен за високото качество на стоманата. Хромът е критична съставка за увеличаване на корозионната устойчивост на стоманата и въпреки че не е на нивото на ниобий и ванадий по отношение на устойчивостта на износване, хромът все още допринася за устойчивостта на износване на стоманата и все пак е толкова важен, колкото останалите съставки на S35VN.

Тази композиция позволява стоманата S35VN да бъде невероятно твърда и да предлага отлична стабилност по отношение на размери, обработка и твърдост, които заедно я правят най-висококачествената стомана в своя клас.

Превод от английски: Емил Ангелов

http://blog.bladeops.com/what-is-cpm-s35vn-steel.html