Вторият по слава боен нож в света


Gerber Mark II е боен нож, произвеждан от Gerber Legendary Blades в периода от 1967 г. до 2000 г., с допълнителен ограничен брой от 1500 ками през 2002 г., а пълното му производство се възобновява през юли 2008 г. Той е проектиран от пенсионирания американски военен капитан Бъд Холцман, който базира модела върху римския гладиус.

Той е с 16,5 сантиметрово копиеподобно острие, наподобяващо жило на стършел и дръжка, подобна на тази на бойния нож на Fairbairn-Sykes, разработен по време на Втората световна война за британските командоси. Mark II е бил често ползван от американските войници във войната във Виетнам и е на второ място (само след Ka-Bar) по слава.

По време на войната във Виетнам, първоначалното производство на този нож е с 5 градусово разстояние между острието и дръжката, за да се прибира по-удобно в канията. Тази конструктивна особеност довежда до значителен брой ножове, върнати от потребителите с "огънато острие", така че Гербер прекратяват този дизайн при последващите партиди. През 70-те години военните магазини преустановили продажбата на тези ножове, като смятали, че те "не са добър вкус" или са "твърде брутални".

Ал Мар, работейки за "Гербер", като дизайнер на ножове, добавя режещите зъбци към острието, пускайки ножа като "нож за оцеляване", което го прави по-привлекателен за военната система, която възобновила продажбата на Mark II по-скоро като нож за оцеляване, отколкото като боен нож.

Гербер изработват и умалена версия на Mark II, известна като Mark I. Ножът има 12 см острие и се продава като бутнайф.

Mark II придобива допълнителна слава, когато е използван от Мел Гибсън във филма The Road Warrior през 1981 г.

Черният оксидиран модел на Mark II бе използван в научно-фантастичния филм Aliens.

Филмът от 2014 г. Captain America: The Winter Soldier показва войник, използващ Mark II в битка с капитан Америка.

По време на сцена в Man of Steel (2013) полковник Нейтън Харди (изигран от актьора Кристофър Мелони) използва Mark II в опит да се бори с лейтенанта Фара Ху-Ул преди Супермен да се намеси.

Във филма Under Siege главният герой, изигран от Стивън Сегал, има няколко битки с ножове, използвайки Гербер Марк II, включително в борба с основния злодей.

Във филма Under Siege 2: Dark Territory основният злодей използва Гербер Марк II.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gerber_Mark_II

Превод от английски: Емил Ангелов