Топ 10 на най-странните оръжия в древността


Още в древността предците ни са прекарвали голяма част от времето си във войни, и то не просто с голи ръце, а с напълно цивилизовани оръжия.

Какво да се прави – времената са били тежки, а силата е била най-лесното решение.

Вижте любопитни факти за най-странните оръжия, които прадедите ни са използвали, в новото видео от канала във Vbox7 Top of the tops.

Scissor (Римски гладиатор с 2 меча)

Scissor е наименование както на типа гладиатор, така и за неговото специфично въоръжение. Думата "скисор" (scissor – "онзи, който реже", "двойно режещ") по-принцип се отнася за "ножици" и се предполагало, че при гладиаторите това е бил специален двоен меч с една ръкохватка. От известните факти става ясно, че гладиаторът е имал два отделни меча – един къс, боен, и въпросния скисор, който прилича по-скоро на кука.

Скисорът е бил много лек, с дължина около 45 см, изключително здрав, а освен това, той е покривал цялата ръка до лакътя, благодарение на което, боеца е имал възможност лесно да блокира противниковите удари.

Макуатилът на ацтеките

Всъщност, това е обикновена тояга (бухалка), която има остри шипове в краищата си. Оръжието се е правило от изключително лека и здрава дървесина и било толкова ефективно, че с него можело да се отсече главата и на кон! Но дори пострадалият да е оцелявал след битката, по тялото му оставали изключително дълбоки белези.

Кпинга на воините от племето Азанда

Този меч-нож е с дължина до 56 см и е имал цели три отделни остриета. Кпингата е бил най-важното оръжие за това древно и войнствено племе от Нубия (африкански племена). Интересното е, че от 3-те остриета, най-важното е било това в основата – с формата на мъжки полов орган, то е било въплъщение на мъжката сила.

"Огънатите" мечове на Шаолин

Това оръжие почти винаги е било основно за всеки воин от Шаолин. Впрочем, както и философията им, то е било изключително функционално: краят на меча е огънат, за да може да захващат два меча или пък захващане на противниковия; предпазната ръкохватка е във формата на полумесец – за ефикасно блокиране на удари, но и за нанасяне на щети; ефесът (краят на меча откъм ръкохватката) също е бил заострен и е помагал за атака в близък бой.

Свещената бухалка на маорите

Това е било универсално оръжие за всякакъв тип "разправии" и боеве. Оръжието било свещено за воините от островите на Нова Зеландия и се е правило от благородния нефрит. Освен това, маорите са давали имена на своите бухалки, като впоследствие те са били предавани от поколение на поколение и дори се е смятало, че в бухалката живеят душите на техните собственици.

Индийският "Чаркам"

Това оръжие се мята подобно на фризби само че не вертикално, а хоризонтално. Това смъртоносно оръжие е с диаметър около 30 см и е изключително остро – с лекота е могло да отсече някой крайник, че дори и главата на противника. Присъствало е във въоръжението само на индийските Сикхии от най-висок ранг.

Китайският "Чу-ко-ну"

За този арбалет може да се каже, че направо си е древният прародител на автомата. Дървеният "пълнител" в горната част на арбалета е побирал до 10 стрели, а благодарение на лоста, презареждането е ставало за секунди. Даже като говорим за време, презареждането е било толкова бързо, че само 15 секунди са били достатъчни, за да се изстрелят всичките 10 стрели.

Японските "железни ръце"

Това японско оръжие си е буквално основата бащата на "железния човек". Оръжието било изключително многофункционално и се е използвало често от нинджите. Преди всичко, то е било предназначено да се захващат противниковите щитове, за да може ги нападнат.

Освен това, с тези "нокти" нинджите са могли да се катерят по дърветата или пък буквално да свалят кожата на противника. Покривайки ръката почти до лакътя, те също така са били изключително ефикасни при самоотбрана. Професионалните войници дори сваляли своите противници от конете с помощта на това оръжие.

Индийският Катар

За това древно индийско оръжие на съвременен език може да се каже, че ви дава ноктите на Wolverine (Върколакът от X-men) само че без силата им и здравината на адаманта. Това оръжие с едно острие всъщност крие голяма изненада за всеки противник – при натискане на специалната ръкохватка, острието се "разтроявало", като това правело оръжието още по-смъртоносно.

Освен това, още при вида на това оръжие и особено при разгъването на останалите две остриета, повечето противници изпитвали шокиращ страх и често просто се обръщали, за да избягат.

Китайските "огнени пчели"

Оръжието представлява дървен шестоъгълен контейнер, в който са подредени множество стрели-ракети. Е, по-скоро мини-ракети. Но това е било изключително смъртоносно оръжие. Обсегът му е бил по-голям от който и да е лък, а буквално за секунди от "гнездото" се изстрелвали цели 32 стрели, мигновено застигащи врага.източник