Средновековен меч, намерен на дъното на полско блато


 
Археолозите смятат, че добре запазеното 600-годишно оръжие вероятно е принадлежало на рицар. Този меч от 14-ти век има дължина 120 см и тегло едва 2 килограма.

Преди шестстотин години, един нещастен рицар може да е паднал мъртъв или да е загубил меча си в блато, пълно с торф. Това е едно от обясненията, които изследователите излагат, след като невероятно добре запазен меч е открит в торфено блато край град Хрубешов в Полша.

Строителен работник, работил в района през последните 15 години, се е натъкнал на оръжието от края на 13-ти или средата на 14-ти век, докато е използвал багер, за да източи блатата. Освен дръжката, мечът е запазен почти изцяло и е дарен на местния Музей "Стазич".

Барт Бартецки, директорът на музея заяви пред полското научно списание PAP, че оръжието за две ръце е "уникална находка в региона", но преди 600 години би било типично оръжие за рицарите.

Районът е част от Кралство Полша, основано през 1366 г. В Хрубешов е построен замък от полски владетел и е бил дом на много рицари, според исторически блог. Точното местоположение на блатата не се разкрива, за да се предотвратят грабежи.

Помелът на меча е оформен като хералдически щит, който вероятно е направен от ковача.

Изследователите от музея смятат, че почти четири фута дългия меч тежал малко над три килограма по времето, когато е направен.

В интервю за National Geographic Бартецки обясни, че докато музейните археолози все още не са открили самоличността на собственика на меча, хералдическия щит върху помела на меча, е служил като марка на ковача.

"Това е нещо като средновековно име на компанията", каза той.

По времето, когато е бил използван мечът, помелът е бил покрит с дръжка от дърво, кост или рог.

Мечът е изпратен до Варшава, където ще бъде анализиран и реставриран. Изследователите се надяват, че по-нататъшните маркировки ще разкрият повече за идентичността на собственика на меча. След като бъде изследван, мечът ще бъде изпратен обратно на Хрубешов, където ще бъде изложен през септември.

През следващите месеци екип от полски археолози ще се върне на обекта.

Първоначално не са намерени кости близо до мястото на меча, но екипът се надява да намери евентуални артефакти или други вещи от рицаря.

Превод: Емил Ангелов

източник