Предимства на титаниевия нож?

 
Какво отличава титаниевият нож от този, който е от стомана с титаниево покритие?

На пазара има ножове, които се наричат титаниеви, но те са от неръждаема стомана с титаниево покритие, използвано, за да се даде повече устойчивост на ножа от корозия. Проблемът с тези покрити с титан ножове е, че острието може да се окислява от въздуха, а също и че режещата част не е титан, а стомана, т.е., че реже като нож от обикновена стомана, и не разполага с други качества, които притежава изцяло титаниевия нож.

Как се отличава единия от другия вид нож?

За отличаване на титаниевия нож и на нож от стомана с титаниево покритие ни е необходим обикновен магнит. Магнитът не лепи по изцяло титаниевия нож.

Какви са предимствата на титаниевото острие?

Предимствата на титаниевото острие:

1. Устойчивост на корозия (същата като на платината). То е 100% неръждаемо.

2. Устойчивост на износване. По-голяма издържливост на режещия ръб.

3. Свръхлеко.

4. Гъвкаво.

5. Нечупливо, за разлика от керамичните остриета.

6. Антибактериално. Противоалергично.

За какво служи този нож?

За да се режат зеленчуци, плодове, месо и риба, с точни движения. За раздробяване на твърди части от месо или риба не е подходящ.

Трябва ли да се заточва?

В случай на нужда може да се заточи след много дълга употреба със специално диамантено точило. Тези, които се използват за готвене у дома, не би трябвало да се затъпяват с години. Режещият ръб издържа до 40 пъти повече от този на обикновен нож от стомана.

Как се почиства?

За почистването на този вид нож от титан е препоръчително използването на съдомиялна машина. Ако се измие само с вода и сапун на ръка, острието остава с петна, които изчезват напълно, ако се мие в съдомиялна машина. Тъй като е неръждаем и е напълно устойчив на корозия, съдомиялната машина няма да му навреди изобщо и остава като нов.

По какво се различава от керамичен нож?

Керамичните ножове са най-острите на пазара и запазват първоначалното си заточване в продължение на години. Те са хигиенични и неръждаеми, керамиката като материал е чиста и здравословна алтернатива. Лекотата на керамиката също предлага голямо удобство при работа.

Проблемът при тях е, че ако падне на земята керамичният нож ще се счупи, докато титаниевите ножове при удар и падане не се чупят.

Превод от испански: Галя Ангелова