История и легенда за Джим Бауи и най-известният нож в света


На 19 септември 1827 година на завой на река Мисисипи в град Начес, Луизиана, се състои кървав дуел, според легенда...

В този дуел човек пада на земята, ранен от изстрели. Неговото име е Джеймс Бауи. Опонентът му се хвърля върху тялото на Бауи с меча си, като го пронизва през гърдите.

Със сетни сили, от трите сериозни рани, Бауи изважда огромен ловен нож и забива острието му в тялото на противника, като го убива почти мигновено. Размахвайки грамадния нож започва да преследва и ранява и други от противниците си. Двубоят завършва с обрат. Бауи ще се възстанови от тежките рани, получени в тази битка.

Новината с подробности от тази битка се разпространява до всяко кътче на територията на САЩ. И с течение на времето фактите се видоизменят, като образът на легендарния Джим Бауи и неговия нож са преувеличени многократно. Девет години по-късно легендата е дообогатена след епичната и кървава битка при Аламо.

През март 1836 г. група заселници, около 130 души, водени от смелия генерал Травис, Крокет и самият Бауи, се противопоставят тринадесет дни на обсадата на мексикански войници под командването на техния главнокомандващ Санта Ана.

Накрая Бауи и заселниците умират избити от мексиканците, но Санта Ана и неговите войници не остават ненаказани. Няколко седмици след този трагичен 6 Март 1836, те са сразени и победени от Самюел Хюстън и неговата армия, които, с вик "Запомни Аламо", отмъщават за братята си и обявяват независимостта на щата Тексас.

Но кой е Бауи и с какво е неповторим ножа му?

Джим Бауи е пътешественик, търговец, земеделски производител и собственик на земя. Умението му за боравене с ножовете е легендарно.

И Джеймс, както и брат му Ресин имат слабост към добри ножове. Установено е, че и двамата са притежавали множество копия на най-добрите ножари на времето, някои от които са оцелели и до днес като доказателство за тази история.

За истинската форма на оригиналния Бауи ножа малко се знае. Разбира се, много преди двубоя от 1827 г., тази форма на ножа е често срещана сред хората, които са го използвали като оръжие за отбрана и като боен нож. Неговата дължина е била между 9 и 12 инча, направен от ковачи.

След трагичната съдба на Бауи и другите заселници тези огромни ножове стават известни като Бауи ножове.


Те са големи по размери, с двоен гард и с дължина повече от 7 инча. Формите на тези остриета са разнообразни, но могат да се класифицират в две групи: с clip point или с spear point.

В САЩ се произвеждат голямо количество ножове Бауи с високо качество, които могат да съперничат на тези от най-известните европейски ножари.

По време на Златната треска, Гражданската война и териториалното разширение на запад в САЩ войниците са използвали като основно оръжие Бауи ножовете.

Превод от испански: Галя Ангелова