Анелас

 
Анелас, наричан още биволски език или чинкуедеа е хладно оръжие от типа къс меч или дълга кама, появило се през XV век в областта Венето в близост до Ферара и получило широко разпространение в Италия в епохата на Възраждането. Счита се, че произлиза от древноримския паразониум.

Названието чинкуедеа произлиза от ширината на острието до ефеса - "пет пръста". Този размер е по-голям от обикновеното острие и като се има предвид умерената дължина на оръжието - около 45-55 см, то силно се стеснява към върха и придава на острието триъгълна форма.

Понякога острието е изработено с една или няколко дълбоки вдлъбнатини (улеи), които повишават механичните характеристики в съотношение с използваните материали. Често анеласът е украсен с орнаменти в стил от епохата на възраждането. Украсата често заема дори ефеса, като дръжката е от метал, дърво или слонова кост. Гардът е типично средновековен, т.е. състои се от метална огъната пластина, отворена към върха на острието. Изображения от периода показват, че анеласът е носен в хоризонтално положение зад кръста.

Най-вероятно използването на анелас е ограничено в церемониални шествия и изпълнения, като това оръжие има ограничен набор от функции за възпиране на кама и меч. Поради широкото му разпространение в дворовете на италианския ренесанс това оръжие е широко представено в музеи и колекции на Апенинския полуостров. Открояват се експонатите в музеите на Стиберт във Флоренция, Гражданския музей на Средновековието в Болоня, Армерия Реале в Торино, Археологическия музей в Палацуоло сул Сенио и Корер - Венеция.

Уикипедия