Сабята на адмирал Нелсън


Хладните оръжия са неизменен спътник на човечеството от хилядолетия. Всички цивилизации в историята са дали своя принос в направата на тези инструменти и оръжия. Те се правят във всякакъв размер и видове - малки, средни, джобни, с едно режещо острие, двуостри или само с остър връх, с канали, без канали и т. н.

Сред цялото това многообразие обаче две хладни оръжия са станали символ за мъжество, доблест и традиция. Това са мечът и сабята. Неслучайно сред 13-те кралски символа, използвани за коронацията във Великобритания, има 5 меча - на държавността, на справедливостта, на духовността, на милосърдието и украсеният със скъпоценни камъни меч на държавата, който се смята за най-скъпото хладно оръжие в света.

Мечове, представляващи част от националното културно-историческо наследство, не се продават. Има обаче хладни оръжия, които на пръв поглед не са нищо особено, но тяхната история ги е направила ценни за колекционерите. Такъв е един меч, притежаван от британския адмирал Хорейшо Нелсън, който на 21 октомври 2002 г. бе продаден на търг на "Сотбис" за 336 650 британски лири (над $600 000). За британците, пък и не само за тях, всичко свързано с лорд Нелсън, е почти свещено.

Смяташе се, че ценната антика се е изгубила през вековете до момента, когато експерти на "Сотбис" извършваха оглед на колекцията на Алекзандър Дейвисън. Един от тях - Мартин Даунър, забелязал, че една от сабите в нея пасва идеално на оригиналната ножница, изложена в Националния музей на военноморския флот.

Експертът освен това идентифицирал меча и ножницата на портрет на Дейвисън, който е нарисуван през 1808 година и се пази в семейната колекция. Лорд Нелсън споменал за "турската" сабя в своето завещание от 10 май 1803 г., където посочва тя да бъде предадена на Алекзандър Дейвисън. Година след смъртта на адмирала Дейвисън обаче още не я бил получил, показва информацията в писмо на лейди Хамилтън от 5 септември 1806. След като намира "турската" сабя, тя пише на Дейвисън, че му я изпраща. Малко по-късно той гравира върху ножницата, че тази сабя заедно с пистолет и манерка са подарени от турския султан на лорд Нелсън, а той ги завещава на приятеля си Алекзандър Дейвисън.

В същото време няма други документи, които да показват, че султан Селим III е включил в подаръка си към Нелсън след битката при Нил меч, пистолет или манерка. Може да се предположи обаче, че сабята е пристигнала заедно с Ордена на полумесеца, за който са запазени сведения в архивите, през ноември 1799 г. Видът на меча обаче говори, че става дума за пленено оръжие от френски офицер. На острието с ислямски символи е посочено, че това е сабя дамаскиня. Обстоятелствата, при които адмирал Нелсън се е сдобил с оръжието, може би няма да се разберат никога, но включването на сабята в завещанието показва, че тя е имала сантиментална стойност за двамата мъже.

След смъртта на Дейвисън оръжието преминава по наследство през 1829 г. у сина му Уилям, който от своя страна го завещава през 1873 г. на болницата "Гринуич" в Лондон. Но когато болницата получава завещаното, в оригиналната ножница на "турската" сабя погрешка е сложена друга - това е една сабя на т. нар. Египетски клуб. Тези саби с дръжки, имащи форма на крокодил, са давани на капитаните на кораби, предвождани от Нелсън, при епичната битка при Нил. Те също са много ценни - сабята, съхранявана в болницата, бе продадена на същия търг на "Сотбис" за 270 650 британски лири (над $490 000).

Защо ножницата е отделена от "турската" сабя, остава мистерия, но се предполага, че това е станало в периода 1829-1873 г. От 1873 г. ножницата е изложена в болницата "Гринуич", а след 1934 г. е дадена под наем на Националния музей на военноморския флот. Смята се, че оригиналната сабя е изгубена, но в крайна сметка истината се оказва друга.

Сабите от личната колекция на Нелсън се смятат за изключително редки. Няколко са му били подарявани след изключителните му победи, включително една от краля на Неапол и една от управата на Лондон след битката при Нил. Нелсън освен това е получил и няколко саби на победени неприятели, включително на испански адмирал през 1797 г., която по-късно подарява на град Норич.

http://paper.standartnews.com/archive/2004/02/08/nedelnik/s3984_8.htm