Хонджо Масамуне

 
Масамуне е японски ковач на мечове, считан за един от най-големите металурзи в света. Точните дати за живота на Масамуне са неизвестни, но се смята, че той е работил в периода 1288-1328 г.

Оръжията на Масамуне добиват легендарен статус през вековете. Той е създал мечове, известни като тачи и ками, наречени танто. Мечовете на Масамуне имат репутация като най-добрите по отношение на красота и качество. Той рядко подписвал творбите си, така че е трудно да се идентифицират на 100% всичките му оръжия.

Най-известният от всички мечове на Масамуне е кръстен Хонджо Масамуне. Той е толкова значим, защото представлява шогуната през периода Едо в Япония. Мечът се предава от един шогун на друг в продължение на поколения.

Името Хонджо идва от връзката на този меч с генерал Хонджо Шигенага, който го спечелва в тежка битка.

Хонджо Шигенага, генерал на Уесуги Кеншин през 16 век, е бил нападнат от самурая Уманосуке, които вече притежавал редица трофейни глави. Шигенага е бил нападнат с Хонджо Масамуне, който разцепва шлема му, но той оцелява и взема меча като награда. Острието имало редица следи от голямата битка, но все още било използваемо. Било е собственост на Шигенага, докато той е изпратен в замъка Фушими, Бунроку около 1592-1595 г. Шигенага поради липса на средства е бил принуден да продаде меча на Тойотоми Хидетсугу, племенник на Тойотоми Хидейоши. Той е купен за 13 големи златни монети. Стойността му обаче е била 1000 златни монети.

След това острието от Тойотоми Хидейоши отива при Шимазу Хиого Йошихиро, отново се връща при Хидейоши, оттам в Токугава Йеясу, Токугава Йоринобу и най-накрая попада в Токугава Йетсуна.

През 1939 г. оръжието е обявено за национално богатство на Япония, но остава в клана Кии на семейство Токугава. Последният известен собственик на Хонджо Масамуне е Токугава Йемаса.

След японската капитулация, съюзниците поискали всички японски благородни семейства да предадат своите колекции от мечове като трофеи от войната. Докато много от благородниците били разбираемо бесни, Йемаса, решил да даде добър пример и да предаде всичките си семейни мечове. Токугава Йемаса предава оръжието и 14 други меча на полицейския участък в Меджиро, Япония, през декември 1945 г.

Малко след това през януари 1946 г., полицията в Меджиро предава мечовете на сержант Колди Бимор (от 7-ми кавалерийски полк на САЩ). Разбира се такъв сержант не фигурира във военните архиви. От този момент Хонджо Масамуне е изчезнал и местонахождението на меча си остава загадка. Хонджо Масамуне е един от най-важните исторически артефакти, които са изчезнали в края на Втората световна война.

Превод от английски: Емил Ангелов

http://www.toptenz.net/top-10-famous-deadly-swords.php

https://en.wikipedia.org/wiki/Masamune#Honjo_Masamune