Мечът на Наполеон


Наполеон Бонапарт или накратко само Наполеон (15 август 1769 г. – 5 май 1821 г.) е действащият владетел на Франция след 1799 г. и първият френски император под името „Наполеон I Велики“ от 18 май 1804 г. до 6 април 1814 г. и повторно между 20 март и 22 юни 1815 г.

В течение на малко повече от десетилетие, Наполеон установява контрол чрез завоевания или съюзи над почти цяла континентална Западна и Централна Европа до поражението си в Битката на народите край Лайпциг, през октомври 1813 г. По-късно успява да осъществи краткотрайно завръщане, известно като Стоте дни, преди да бъде окончателно победен в битката при Ватерло на 18 юни 1815 г. Малко след това е пленен от британците и изпратен на остров Света Елена, където умира.

На бойното поле Наполеон е бил въоръжен с пистолет и нож. Той притежавал голяма колекция от оръжия и артилерия. Неговите оръжия са били уникални по рода си и са изработвани от най-добрите материали.

Меч, носен от бъдещия френски император Наполеон Първи в битката при Маренго, Италия, през юни 1800 г., бе продаден за 4,8 милиона евро на търг във Фонтенбло край Париж през юни 2007 г.

Това е рекордна сума, платена за императорски сувенир и за оръжие, съобщиха организаторите на търга.

Императорският меч бе купен за 4 811 754 евро от потомък на семейството на брата на Наполеон - Жером, уточни пред АФП експерт от търга, който се състоя в аукционната къща "Озна" във Фонтенбло, южно от Париж.

Мечът, регистриран като историческа вещ, бе оценен преди търга за 1,2-1,5 милиона евро. Той бил подарен на Наполеон от брат му Жером, бъдещ крал на Вестфалия. Той е бил съхраняван в колекцията на принц Виктор Наполеон и досега не е напускал семейството на императора.

Мечът, дълъг 97 см., е изработен от Версайското оръжейно ателие по проект на Никола Ноел Буте. Има дървена ножница, покрита с кожа. Острието му е извито, от дамаска стомана, вероятно от Солинген. Целият е гравиран с офорти. Дръжката му е овална и завършва със златна глава на Юпитер. На ножницата със златна украса е гравиран надпис: "Меч на Наполеон Велики в битката при Маренго".

Източници: Уикипедия и Dariknews