Мечът на Томоюки Ямашита


По време на Втората световна война, японският генерал Томоюки Ямашита, по прякор "Малайският тигър", успява да завладее Малайския полуостров и Сингапур - и двете британски колонии по това време.

След края на Втората световна война, Ямашита е съден за военни престъпления, свързани с кръвопролитията в Манила и много други зверства във Филипините и Сингапур. Това бил доста спорен съдебен процес, който завършил със смъртна присъда за Томоюки Ямашита.

Случаят води до промяна на правилата на Съединените щати по отношение на командирите, поемащи отговорност за военни престъпления, създава се закон, известен като “Ямашита стандарт”.

Генералът притежавал меч, който е направен от известния майстор на мечове Фудживара Каненага някъде между 1640 и 1680 г. Дръжката му е направена отново в началото на 1900 г. Самурайският меч е предаден от генерал Ямашита, заедно с армията му, на 2 септември 1945 г. Той е взет от генерал Макартър и даден на Военния музей на Уест Пойнт, където може да се види и днес. Мечът е едно парче стомана в голямата колекция от военни оръжия, съхранявани в Музея на Уест Пойнт.

Превод от английски: Емил Ангелов

http://www.toptenz.net/top-10-famous-deadly-swords.php