Меч отпреди 2600 години


Исторически клуб в графство Ферманах, Северна Ирландия, се опитва да пренапише историята на сражение от ХVІ в., а извършва друго важно откритие. Групите за исторически въстановки „Клийниш“ и „Килшър“ имат за цел да разрешат спора за точното място на т. нар. „Битка на Сухарения брод“, проведена край р. Арни в 1594 г.

Проектът им се нарича „Битки, тухли и мостове“ и покрай работата на терен, свързана с него, любителите откриват меч на дъното на реката, разказва Би Би Си. Първоначално смятат, че може и да е свързан с битката, чието място се опитват да установят, но когато го показват на експерти, научават, че оръжието изобщо не е от ХVІ столетие, а рядък и ценен предмет от Бронзовата епоха, който може да бъде датиран между 800 и 600 г. пр. Хр.

Мечът е случайно открит от Амброуз Оуенс през 1965 г., когато той лови риба край един от бродовете на р. Арни. Без да предполага колко ценен е предметът, Амброуз го държи в плевнята на фермата си. Там оръжието остава над петдесет години. Наскоро е открит отново от брат му Морис. Морис намира меча отново при почистване на плевнята и го предава на археолог, който работи по проекта, свързан с битката.

Пол Лоуг, археолог, казва, че откритието е фантастично.

„Едва за втори път държа в ръцете си истински меч от Бронзовата епоха, значението му е огромно – обяснява той. Лоуг смята, че оръжието е принадлежало на воин и че е било строшено нарочно, преди да бъде хвърлено в реката. Това определено идва от високопоставен човек. Хората тогава са отдавали мечове като този на отвъдните сили, на боговете. Хвърляли са оръжието в реки, езера и тресавища, но най-често в реки. Така че ако търсите специално място, място, което е било свещено в Бронзовата епоха, огледайте се за място, където има вода и скъпи бронзови предмети. Точно това е река Арни. Знаехме, че Арни е била важна, но сега вече е доказано, че тази река е била свещена преди 2 500 години.“

Пол Лоуг смята, че мечът дава информация и за търговски отношения, защото е от тип, произвеждан в долината на Темза, чак в Англия, докато калаят за бронзовата сплав е можел да дойде само от известното находище в Корнуол. Така че имаме скъпо оръжие, изработено в Англия от корнуолски материал, притежавано от ирландски аристократ.

източник