Дюрандал - легендарният меч на Роланд


В цялата човешка история непрекъснато се говори за известни личности и легендарни герои, притежаващи магически мечове. Екскалибур, например, е най-известният меч, принадлежал на крал Артур от Камелот. Друг известен меч (макар, че може би е по-малко известен в англоезичния свят) е Дюрандал - мечът на рицаря Роланд.

Въпреки, че малко се знае за историческата личност Роланд, той е важна фигура в средновековните европейски приказки.

В редица легенди се разказва, че Роланд е племенник на известния император Карл Велики, основател на Свещената римска империя. Роланд се счита също така за най-добрия воин в свитата на императора и военачалник. Най-добре познатата легенда за Роланд е вероятно тази за битката при прохода Ронсево, действителна историческа битка, която по-късно е възпята като голяма битка между християни и мюсюлмани.


Историята за Роланд в битката при Ронсево е разказана в епичната поема "Песен за Роланд". В епоса се казва, че Дюрандал е бил даден на Карл Велики от един ангел на Бога, който дава указания на императора да даде меча на един от своите приближени воини. В италианския епос "Разяреният Орландо" от Лудовико Ариосто, се отбелязва, че вместо това Дюрандал всъщност е бил мечът на троянския герой Хектор и е даден на Роланд от магьосника Маладжиджи. Независимо от произхода си, Дюрандал е ценен и мощен меч. В действителност, в "Разяреният Орландо", основната цел на инвазията във Франция от сарацините е вземането на Дюрандал от Роланд.


Една от най-значимите характеристики на Дюрандал е, че той съдържа редица свещени християнски реликви. В "Песен за Роланд", е записано, че златната дръжка крие някои реликви: зъб на Свети Петър, кръв и коса от светци, както и парче от дрехата на Дева Мария. Дюрандал също е описан като неразрушимо оръжие. Когато всичко е загубено, Роланд опитал да унищожи Дюрандал, за да не попадне в ръцете на врага. Според легендата, при опита на Роланд да унищожи Дюрандал се е образувал La Brèche de Roland - пролом широк 40 метра и 100 м. висок в Пиренеите.

В Ронсево, Роланд е успял да задържи мюсюлманската армия, която е сто хилядна и ожесточено атакувала основната армия на Карл Велики. Използвайки Дюрандал, той убил много врагове и дори отсякъл дясната ръка на царя на сарацините и обезглавил сина му.

Когато Роланд не успял да унищожи Дюрандал, той решил да го скрие под тялото си преди да умре. Погребан е в Blaye до Бордо в Аквитания.

Според друга история, Роланд хвърлил Дюрандал във въздуха и той се забил в скала в Рокамадур, на 160 километра северно от Тулуза. Посетителите на параклиса Нотр-Дам в Рокамадур могат да видят железен меч забит в скалата над входа на параклиса.


Някои смятат, че това е истинския меч, принадлежал на Роланд, и той дори е бил вързан с верига, така че да не може никой да го открадне. Разбира се, това са измислици на местните свещеници, за да привличат туристи. От местната туристическа агенция признават, че това е реплика на Дюрандал.

Превод от английски: Емил Ангелов 

източник