Сабята на Хосе де Сан Мартин


Хосе де Сан Мартин е аржентински генерал и испански офицер, водач на въстания в южноамериканските държави за национална независимост от Испания, национален герой на Аржентина, Чили и Перу, първи президент на Перу.

Едно от най-ценните притежания на Хосе де Сан Мартин е извит меч, който той закупил в Лондон. Сан Мартин се възхищавал на извитото острие на сабята и усещал, че оръжието е маневрено и идеално за битка. Поради тази причина, той въоръжил войниците си с подобни оръжия, които считал, че са важни за успешни атаки. Извитият меч останал у Сан Мартин до смъртта му и след това е предаден на аржентинския генерал дон Хуан Мануел де Росас.

В завещанието си Сан Мартин, посочва меча като "Сабята, която ме придружаваше по време на Войната за независимост на Южна Америка." През 1896 г. оръжието е изпратено в Националния исторически музей в Буенос Айрес, където то остава и до днес. През 1960 г. мечът е бил откраднат на два пъти и това принудило музейните оператори да изградят надеждна витрина за защита на артефакта.

Превод от английски: Емил Ангелов

http://www.toptenz.net/top-10-famous-deadly-swords.php