Археолози откриха една от най-големите викингски брадви


Археолози в Дания наскоро са открили една от най-големите викингски брадви, намирани някога, погребана вътре в гробницата на древна "могъща двойка".

Въпреки, че е голяма, брадвата няма декорации по нея, което предполага, че някога е принадлежала на изключително силен войн, който действително я е използвал в битка преди смъртта си.

"Тя е малко необикновена - много по-голяма и по-тежка от другите намирани брадви. Би трябвало да има много дълга дръжка, и да се държи с две ръце, за да се използва", обясни водещият археолог Кирстен Нелеман Нилсен, от музея Силкеборг в Дания на Том Меткалф от Live Science.

"Той не е имал нищо друго, погребано с него, така че аз мисля, че може да се каже, че се е идентифицирал като воин, преди всичко."

Странно, Нилсен не разкрива точно колко е голяма и тежка брадвата. Но той обяснява, че останките са били първоначално открити през 2012 г. на територията на "къща на смъртта" - тип викингска гробница, с размери 3,9 метра на 12,8 метра, която съдържала три отделни гроба. Разкрита е по време на строителен проект в Югозападния датски регион, известен като Харуп.

Вътре в главната гробница на “къщата на смъртта”, екипът намерил останките на мъж и жена, за които се смята, че са били "силна двойка", имали са съществено влияние в своята общност, въпреки че те не са били действително женени.

Изследователите подозират това от маркировките и приносите, оставени с двойката - особено сребърните нишки в облеклото на жената, както и факта, че тя е погребана с ключ - символ на статус във Викингската епоха.

"Специалното за тази гробница е, че тези двама души, всеки в собствения си гроб, са поставени вътре в една и съща структура", каза Нилсен пред Live Science. "Не мога да кажа дали са брат и сестра, или съпруг и съпруга, но определено, те са били най-благородните хора в местната общност".

Мъжът в основната гробницата е погребан с гигантска брадва - една от най-големите, намирани някога. Вероятно я е използвал в битки и е бил опитен воин, защото подобна брадва се държи с две ръце и се владее трудно. Поради този факт, брадвата вероятно е използвана, за да всява ужас в сърцата на враговете на мъжа. В края на краищата, кой не би се уплашил от грамаден викинг с брадва, която изглежда по-скоро като кино реквизит, отколкото като действително оръжие?

"Хората в цяла Европа се страхували от този тип брадва, която по това време е била известна като “датска брадва” - нещо като "картечницата" на Викингската епоха", Нилсен обяснява на Микел Андреас Бек от Science Nordic.

Другият гроб вътре в “къщата на смъртта”, която първоначално е била построена около 950 г. от н.е. съдържа тленните останки на друг викингски воин, който също е бил погребан с брадвата си, която е по-малка от тази, намерена в основната камера.

Докато новите открития са вълнуващи, заради самата брадва, Нилсен и други археолози, проучващи викингската култура разчитат на гробове, като този, защото не са били намерени викингски селища или къщи, което означава, че гробовете са единствения шанс за изследователите в момента, ако искат да научат повече за тях.

"От викингите сме намерили само техните погребения, не сме намирали къщи, все още, така че ние ги познаваме само от гробовете им", казва Нилсен. "Те със сигурност са живели там, но ние просто не сме намерили жилищата им".

Всичко това може да се промени скоро, обаче, защото през април изследовател от Университета на Алабама успя да открие останки от викингско селище в Северна Америка, използвайки сателитни изображения. Досега, сякаш нищо не се е променило след оповестяването им по-рано тази година. Екипът планира да започне разкопки на мястото скоро, като се надява да се появят нови невиждани досега викингски артефакти.

Превод от английски: Емил Ангелов

източник