Мечът Тизона


Родриго Диас де Вивар, наричан Ел Сид (около 1043 – 1099) е кастилски благородник и военачалник в средновековна Испания. Наречен е El Cid (Господарят) от маврите и El Campeador (Шампионът) от християните. Той е реално съществувал човек, превърнал се в легендарен национален герой на Кастилия. Роден е в град Вивар, близо до Бургос. Известен е като герой на предания, поеми (Cantar de mío Cid), романси и драми, прославящи битките с маврите по време на Реконкистата. Завоювал е Валенсия през 1094 г. и пет години е бил неин владетел.

Тизона е името на меча, носен от Родриго Диас де Вивар - Ел Сид, който е използван при отблъскването на маврите от Испания. Името Тизон се превежда като горяща пръчка. Мечът Тизона в момента е изложен в Музео Де Бургос в Бургос. Тизона е един от мечовете, заедно с Ла Колада, които в испанската литература се приписват на Ел Сид. Ел Сид печели меча от крал Юсуф във Валенсия.


Мечът в Бургос е дълъг 103 см. и тежи 1,1 кг. Предполага се, че е изкован в Кордоба от дамаска стомана. Има фулър от всяка страна на острието и златни инкрустации по дръжката. На острието му са гравирани два надписа - единият показва годината на изковаването му - 1002 г., а другият е молитва. Ножницата е от червена кожа, облицована със зелено кадифе.

Превод: Емил Ангелов

източник: Уикипедия