Факти и информация за стомана INFI


Стоманата INFI е разработена и патентована от Busse Combat Knife Co. Може да се сдобиете с нея единствено ако закупите нож от Busse Combat Knife Co.

Твърдост

Въпреки, че остриетата с INFI са закалени до 58-60 Rc те са лесни за оформяне и обработка. Първоначално острието може да изглежда нащърбено или несиметрично, но неговата висока степен на ковкост при такава висока твърдост никога не е постигана от друга стомана, която Busse Combat Knife Co. е тествала.

Гъвкавост

В един от тестовете за представяне е огънат модела Battle Mistress на 35 градуса в менгеме и той възвръща първоначалното си състояние. Защо Busse Combat Knife Co. правят това? Какво доказват? Каква е ползата за клиента? Не само, че този тест демонстрира огромната издръжливост и гъвкавост на острието от INFI, но защото твърдостта е хомогенна, а не диференциална и показва количеството странична сила и "пружиниране" на INFI по цялото острие. Това означава, че ръба на острието ще притежава същата тази издръжливост. INFI е единствената ножарска стомана някога тествана и постигнала такива високи нива на гъвкавост с хомогенна твърдост от 58-60 по Рокуел. Никоя друга стомана дори не е доближавала това ниво на производителност.

Запазване на остротата

Много от така наречените ножари-експерти смятат "устойчивостта на износване" на стоманата като “ключ” към запазване на режещия ръб. Това може да бъде вярно само ако ножа е проектиран и предназначен за рязане на меки материали. Въпреки това, при инспекцията на затъпен нож не е откриван перфектно загладен режещ ръб. Вместо това, се откриват, микроскопични подбивания, където ръба е срещнал кост, дърво, камък или други твърди повърхности. Тези микро подбивания могат да бъдат премахнати по време на процеса на заточване, което в крайна сметка ще доведе до по-дебел ръб и радикална промяна в цялостната форма на острието. Стомани с висока устойчивост на износване нормално се представят доста лошо при натоварване и огъване. Цялостната издръжливост на INFI показва много високи резултати във всички тези категории.

Заточване

Лесната обработка прави INFI най-подходящата стомана за заточване на ръка. Едно от най-големите предимства на INFI е, че просто стропинга на ръба (също както бръснарят заточва бръснача) върху керамично точило е всичко, което се изисква, за да заточите INFI. Тъй като няма да има отчупвания от стоманата, не е необходимо да се предприема по-сериозно заточване. Това предимство на INFI също така ще ви позволи да се запази цялостния профил на ножа за много по-голям период от време.

Как се представя INFI в сравнение с другите стомани?

Прост въпрос, сложен отговор. INFI представлява това, за което винаги сте мечтали като стомана. По-здрава, отколкото всяка друга стомана, които някога фирмата е тествала. Има несравним ръб при силно натоварване и при тестове с рязане, както и устойчивост на удари. INFI лесно се заточва, отличава се с ненадмината гъвкавост при висока твърдост, отколкото някога е било постигната от друга стомана. Busse Combat Knife Co. е публикувала своите тестови резултати и методология за изпитване. Има видео записи на всички тези тестове. По-важното е, че са дублирали тези тестове за производителност "на живо" чрез демонстрации по многобройни изложения на територията на САЩ. Компанията насърчава всички останали производители на ножове да тестват своите продукти чрез нейните тестове и да публикуват своите резултати.

Дали INFI е неръждаема?

INFI технически не би трябвало да бъде, обаче, тя е показала завидно високи нива на устойчивост на ръжда при различни климатични условия. Неоксидирани остриета са били тествани в продължение на години в Аляска, също са проправили своя път в дивите земи на Британска Колумбия, планините Сиера и тропическите дъждовни гори. Без ръжда в Аляска или Британска Колумбия! Без ръжда в Сиера, дори когато са изложени на големи количества кръв и се оставят на мократа трева за една нощ. В екваториалните гори, които предлагат едни от най-екстремните природни условия се появяват леки петна по повърхността на стоманата, но те лесно се отстраняват на ръка с триене с пясък. Не се съобщава за дълбока корозия. При тестове INFI се представя по-добре от ATS-34 и D-2. Така че, въпреки, че INFI технически погледнато не е неръждаема стомана, то тя със сигурност не ръждясва. Прибавете към това и минималната поддръжка и на практика имате нож, който се нуждае от минимална поддръжка.

Със стомана като INFI е лесно да се разбере защо, Busse Combat Knife Co предлага най-надеждната гаранция в бизнеса. Тя застава зад своите ножове срещу всякакви необичайни и големи щети завинаги.

Превод от английски: Емил Ангелов

http://www.bussecombat.com/about-our-steel-infi/