Необходимо е да заточите нож? Всичко, от което се нуждаете е чаша за кафе

http://www.wikihow.com

Твърде много от нас хвърлят ножовете в съдомиялната машина, рядко ги заточват и ползват до пълното им затъпяване.

Когато един нож стане твърде тъп, за да се работи с него и нямате подходящо точило под ръка, всичко, което ви трябва е чаша за кафе.

Изборът на чаша

Съберете всички затъпени ножове. Трябва ви керамична чаша или купа. Повечето керамични съдове имат неглазиран ръб на дъното. Това е най-важна част.

Почти всяка неглазирана керамика ще свърши работа, но колкото по-голям е ръбът, толкова по-удобно ще може да се заточи ножа.

Как да се заточи нож с чаша

Имайте предвид, че това не е точно стандартен начин да се заточи нож и най-вероятно не трябва да се разчита на него като дългосрочен начин на заточване. Въпреки това, със сигурност ще ви помогне, ако нямате друго точило под ръка.

За да се заточи нож върху керамична чиния:

- Съдът се поставя с главата надолу върху равна работна повърхност. Това ще покаже неглазирания ръб.
- Изберете един от ножовете и го хванете за дръжката. Използвайте свободната си ръка да държи керамичната чиния на място.
- Поставете ръба на острието на ръба и го дръжте под ъгъл от 30 до 45 градуса, в зависимост от ножа и съществуващия скос. Бавно издърпайте ръба на ножа, от дръжката към върха на острието.
- Повторете тази стъпка от 5 до 10 пъти, обърнете острието и повторете стъпките за другата страна.

Трябва да има някакъв остатък на дъното на чашата. Това е ясен показател, че заточването е проработило и е отнело изключително малки парченца метал от острието.

Продължете заточването, докато ножът е достатъчно остър, за да го използвате.

Изплакнете ножа, за да отстраните остатъците от метал и сте готови.

Превод от английски: Емил Ангелов 
източник