Кинжалът на Тутанкамон е изкован от метеорит


Ново изследване показва, че железния нож, погребан с Тутанкамон е направен от метеорит. То дори предполага, че египтяните са били наясно какво правят.

Археолози и историци са били очаровани от мумифицираните останки на Тутанкамон и загадъчните обекти, открити в гробницата му през 1925 г.

Още преди години учените предполагат, че железният кинжал, намерен заедно със златно острие в гробницата на Тутанкамон, може би е изкован от метеорит.

За други древни египетски железни артефакти също се смята, че може да са с метеоритен произход, тъй като желязото се е използвало рядко през този период в древен Египет и се появява доста по-късно.

Но сега, изследователи от Италия и Египетския музей са използвали рентгенова флуоресцентна спектрометрия, за да разберат от какво точно е направен ножа на Тутанкамон, според статия, публикувана в списание Meteoritics and Planetary Science.

Те са открили, че желязото, никела и кобалта в острието съвпадат с тези в други метеорити в базата данни и "категорично доказват своя метеоритен произход."

Авторите смятат, че египтяните са знаели точно какво използват.

"Предполагаме, че древните египтяни са отдавали голямо значение на метеоритното желязо за производството на фини декоративни или церемониални предмети", се казва в статията.

В действителност, авторите твърдят, че техните открития могат да бъдат подкрепени от нов йероглиф от 13 век пр.н.е., който се превежда буквално "желязо от небето".

Това, казват изследователите, "предполага, че древните египтяни, в резултат на знанията на други древни народи от района на Средиземно море, са били наясно, че тези редки парчета желязо са паднали от небето".

Превод от английски: Емил Ангелов

източник