Америка е открита още от древните римляни


Заради този ритуален древноримски меч може да се наложи да пренапишем цялата история на Америка.

Древни мореплаватели са посещавали Новия свят близо 1000 години преди Колумб - твърдят учени от археологическа експедиция на мистериозния канадски Оук Айлънд, провинция Нова Скотия.

Археолозите са убедени, че са открили удивителни доказателства, че римски галеон е стигнал до Северна Америка още в древността - вероятно през I в. или много преди 1492 г. и експедицията на Христофор Колумб. Учените са част от участниците в риалити сериала на ТВ канал History Channel - "Проклятието на Оук Айлънд", който първоначално си поставил за цел да открие съкровището на легендарния престъпник от 19 в. Били Хлапето, което според легендите било заровено някъде на канадския остров.

Сериалът, който тече вече трети сезон показва как учените копаят в 70-метрова шахта, известна като "Ямата на парите". В епизодите участват братята от щата Мичиган Рик и Марти Лагина, а когато стигнат до исторически интересни пластове археолози се опитва да обяснят какво са открили.

Но това, на което се натъкнаха двамата братя, шокира историците и археолозите - останки от древен дървен кораб и меч от епохата на Древния Рим.

Историческият детектив Джей Хътън Пулицър, който и преди е участвал в шоуто, сега се включи отново заедно с група археолози от Обществото за консервация на древни артефакти AAPS (Ancient Artifact Preservation Society). Пулицър заяви в последния епизод, излъчен тази седмица: "Открихме церемониален римски меч сред останките от кораб. Това е невероятен римски артефакт."


Пулицър обяснява, че изследвал намерените от братята артефакти с портативен рентгенофлуоресцентен спектрометър (XRF analyser) - основният археологичен инструмент за изследване на метали. Установил, че откритите метални предмети са изработени от метална руда, която била изкопана директно от земята. След което сравнили меча с подобен, открит и съхраняван в Италия. Всички характеристики на двама меча съвпаднали напълно. Така без всякакво съмнение установил, че мечът е римски.

Пулицър признава, че обикновено традиционните историци отхвърлят или подхождат с огромна доза скептицизъм към такива открития, които нарушават академичния комфорт и правят на пух и прах трупани с годините представи, схеми и знания.“Да, да предположим, че това е меч от съкровището на някой колекционер, който е бил тук и просто е изпуснал меча. Но ако притежаваш такъв артефакт и го изпуснеш във водата, няма ли да намериш начин да се гмурнеш на 7 м дълбочина и да си го прибереш” - задава логичния въпрос Пулицър.

В опит да демонстрира, не намерените на дъното останки от дървен кораб и римския меч не са се оказали там случайно, Пулицър решил да проучи по-внимателни наследството на местните жители - древния народ микмак - които се предполага, че са населявали тези земи преди 8000 г.

“Хората от микмак притежават най-редките ДНК - маркери на света, които водят началото си още от древния Левант. А както е известно, никой не може да лъже с ДНК”.

В изследването на Пулицър и колегите му са приложени няколко петроглифи (каменни рисунки) от стените на пещери и големи каменни блокове около коритото на реката на острова. Някои от тези пиктограми са открити още през 18 в. и според археолозите те изобразяват римски легионери, които маршируват със своите мечове и слизат от кораби.

Проф. Майрон Пейн от Държавния университет на Нова Скотия споделя, че множество пиктограми от острова изобразяват древно пътешествие, непознати чужди символи, напреднали знания и древни моряци.

Древна скална пиктограма на местните хора от племето микмак, на която се виждат римски легионери

Пулицър добавя: “В езика на микмак има около 50 думи, които всъщност са древни термини за навигация от римската епоха - въпреки, че те не са народ на мореплаватели”.

“Друго много интересно “съвпадение” е особен храст на острова, който се среща и на сушата и който биолозите определят, че има “инвазивна природа” и затова са го нарекли Berberis Vulgaris. “Това е древно растение, което е използвано от римляните за консервиране на храни и за борба със скорбута. Днес расте на Оук Айлънд, но се среща и в Халифакс. А това не е само съвпадение”.

Върху два издялани камъка на острова са открити думи от древен Левант. Става въпрос за 27-метрова скала, осеяна със странни символи и открита за първи път през 1803 г. Вторият скален артефакт е наречен “Камъкът ХО”, намиращ се на самия бряг и най-вероятно надраскан от древните моряци. “Добре, ако някой е решил да се пошегува и да фалшифицира тези символи, как ми могъл да го направи, след като не е знаел за съществуването на този език?” - пита Пулицър.

Сред другите открити артефакти има древна свирка на римски легионер, открита през 1901 г., скулптура на древна римска глава, открита в Мексико пред 1933 в основите на древна сграда, която датира от периода 1476 - 1510 г.

Проф. Джеймс Шърц от Университета в Уисконсин добавя, че разполагат и с артефакти от древни могили, които нямат нищо общо с местните традиции, но имат много общи характеристики с древните надгробни могили от Левант и Европа. Те са датирани от 1500 г. прн.н.е. и 180 г. В тях са открити древноримски монети от Картахена. Тези артефакти отново подкрепят старите хипотези, че много преди Колумб финикийците и минойците са стигали до Новия свят.

Древноримска монета, открита в надгробна могила на Оук Айлънд

Друг член на екипа проф. Карл Йоханесен от Университета в Орегон казва: “Нашите изследвания са предизвикателство към ортодоксалното схващане, че 1492 г. бележи началото на срещата между Стария и Новия свят. Дори да не открием никакво съкровище за $1 трлн., това, на което попаднахме има невероятна стойност, защото преоткриваме историята за нашите деца и внуци”.

автор: Валери ЦЕНКОВ
източник