Основни съвети за поддържане на кухненските ножове


Един добър кухненски нож може да бъде използван цял живот, само имайте предвид някои основни съвети за поддържането на ножовете по време на употреба, почистване и правилната им поддръжка.

Качествените кухненски ножове могат да останат за цял живот, ако се използват и поддържат както подобава. Ножът е основен инструмент за готвача, не е необходимо той да има всички видове ножове, които съществуват, въпреки че всеки е създаден с определена цел, но трябва да има минимум брой ножове с различни характеристики. Колко? Това зависи от всеки човек и се определя от това дали е за човек кулинар или за професионален готвач.

Един добър нож ни позволява да вършим различна работа с него - рязане, белене, набождане, кълцане... Готвачът трябва да се грижи за своите ножове. Така че нека да видим някои основни съвети, които да спазваме при употребата на кухненските ножове.

Остротата е едно от нещата, които имат най-голямо значение при употребата на кухненския нож.

Използването на ножа безопасно е второто важно условие: кухненският нож е елемент, който може да причини физическо увреждане, трябва да се вземат необходимите предпазни мерки, за да се избегне нараняване, когато се използва.

Важно е също така да се помисли за положението, в което този инструмент е оставен на масата или кухненския плот, винаги острието трябва да е на далечно разстояние от тялото на готвача и на стабилна повърхност. Да не се поставят неща върху него, които ни пречат да го видим, и ако случайно падне на земята, не се опитвайте да го хванете във въздуха - може да се срежете сериозно.

Използвайте подходяща повърхност за рязане: най-добрата повърхност е дървената дъска или някакъв вид пластмасова. Колкото по-твърда е повърхността, толкова по-бързо се захабява ножа. Без значение колко е добър даден модел нож, ако се използва неправилно се разваля.

Не плъзгайте ножа, за да събирате нарязаните хранителни продукти. Решението е просто, обръщате ножа и събирате храната с тъпата му част.

Не използвайте кухненския нож за други цели. С други думи, ако един кухненски нож е предназначен за рязане на зеленчуци, риба или месо, не го използвайте, за да отваряте например бирена бутилка. Със сигурност не използвайте ножа на главния готвач и за да обелите скилидка чесън.

Не поставяйте ножовете в съдомиялната машина. Кухненските ножове трябва да се измиват на ръка с гъба и препарат за миене на съдове. Веднъж почистени, трябва да изсъхнат напълно и да ги съхранявате правилно. Ако се поставят в съдомиялната машина може да се изтъпят, защото се сблъскват с други прибори за хранене и в зависимост от материала, от който се произвежда дръжката на ножа, то тя може и да се развали.

Дръжте ножовете правилно: кухненските ножове не трябва да се съхраняват незащитени в едно чекмедже, защото при сблъсъка с други прибори се губи остротата на режещия им ръб и дори може да се повредят по-нататък. Идеална за съхранение на ножове е специална дървена поставка на масата или магнитна лента на стената, така че остриетата на ножовете да са защитени от контакт с други кухненски инструменти.

Алтернативно, ако имате само чекмедже за съхранение трябва да се използват кании за всеки отделен нож.

Дръжте остри ножовете: неизбежно е, с течение на времето, ножовете да загубят първоначалната си острота и да дойде времето, когато ние ще трябва да ги заточим. Най-често се препоръчват камъните за заточване, защото по-съвременните прибори обикновено "ядат" твърде много материал.

Ако кухненският нож е остър, той е и по-безопасен, защото острият нож по-лесно може да се контролира, без да се използва допълнителна сила. Също така е по-добре и за приготвяната храна, тъй като й влияе по-малко на клетъчно ниво и тя е с по-добър вкус.

Превод от испански: Галя Ангелова