Основни критерии при избора на ловен нож


Всички сме виждали по филмите главният герой да носи нож с острие най-малко 25 см дължина (Бауи или Рамбо тип). Въпреки че изглежда впечатляващо, този тип нож наистина не е много практичен. Един опитен ловец веднага забелязва, че собственикът на такъв тип нож е начинаещ ловец.

Много новаци ловджии почти винаги тръгват на лов с такива грамадни ножове като на любимите кинозвезди. Ловни ножове. Колко добре ги познавате наистина? Всеки ловец може да оцени добре дали един нож може да бъде наистина полезен при лов. Не може да станете експерти по ножовете чрез тази статия, но тя може да Ви даде някои предложения, които да Ви помогнат при избора на нож, който ще е най-добрия за Вас в областта на лова.

Острието започва от дръжката и се предлага в различни дължини и форми. Всяко острие е предназначено за конкретна задача. Някои ножове се използват за филетиране, одиране и така нататък. Освен това, някои са направени от по-качествени стомани в сравнение с други модели. За предпочитане е острие от стомана поне 440 C. Също така се уверете, че конкретният нож е изработен от неръждаема стомана за намаляване на бъдеща корозия. Друг добър избор ножове са тези от 420HC и ATS-34 стомана, въпреки че и двете са на доста по- висока цена.

Острието на ловния нож винаги трябва да бъде покрито, когато не се използва. Никога не се ходи или тича с необезопасен нож в ръка.

Има различни видове остриета, но за предпочитане е правото, а не закривеното острие. Видът на скоса на острието, както и на стоманата, е индивидуален избор. Серетираните остриета са по-остри и полезни за рязане на кабели или други твърди материали, но при лов отнемат повече време, за да бъде обработен улова. Днес по-голямата част от видовете ловни ножове са с двойно острие. Гладко острие и малък трион на гърба.

Дръжката защитава ръцете от острието и се използва, за да се работи по-удобно с ножа. Дръжките се предлагат в различни форми, размери и дизайн. Някои от тях може да са твърде големи, а всъщност това прави трудно използваем и самия нож. Изберете нож с дръжка с практичен дизайн, а не красива на външен вид.

Дръжката на ножа може да бъде от различни видове материали. Има изработени от дърво, пластмаса, полипропилен. Избягвайте металните дръжки. Ще са твърде студени, за да се използват и не са подходящи за тежките зимни условия. Релефната дръжка ще направи по-лесна употребата на ножа, тъй като и сцеплението ще бъде по-голямо, ако се намокри дръжката.

Някои ловни ножове са с отваряема капачка в задната част на дръжката. Изборът на такива е индивидуално предпочитание. Всеки вид лов изисква специфичен вид нож, въпреки че има и изключения.

Превод от испански: Галя Ангелова