Okapi


Окапи е lockback или slipjoint нож, първоначално произведен през 1902 г. за износ в колониите на Германия в Африка. Ножът носи името си от централноафриканското животно окапи (жирафо-подобно).

Ножовете Okapi отдавна не се произвеждат в Германия. През 1988 г. Okapi South Africa купи търговската марка и инструменталното оборудване и започна да произвежда линията ножове в Южна Африка. Южноафриканските lockback ножове са произведени с въглеродни или неръждаеми остриета, с или без серетация. Най-често срещаните ножове Okapi от Африка са изработени от импрегнирано със смола дърво (обикновено череша) и въглеродна стомана1055.

Ножовете Okapi се използват предимно от работниците, тъй като са много достъпни, с непретенциозен вид и като цяло са стабилни ножове. Okapi са много популярни в Южна Африка, но имат много лоша репутация, тъй като те често са използвани от престъпници и улични банди.

Заради използването им от престъпници са известни с прякора "специалитета на съботната вечер". В Ямайка се използват както като инструмент, така и като оръжие от бандитите. За Кийт Ричардс, от рок групата Ролинг Стоунс, се знае, че носи голям размер Okapi от години, подарен му в Ямайка. 

Употребата на тези ножове може да варира от събиране на реколтата, самоотбрана, лов, риболов до нож с общо предназначение. 

Уикипедия
Превод от английски: Емил Ангелов