Спиращ дъха меч от последните дни на викингите


Краят на викингската епоха, продължила от 793 до 1066 г. сл. Хр., не е приключила нито с гръм, нито с трясък, а с обикновен договор, чрез който викингите се примирили и започнали да се интегрират в европейското общество.

Въпреки това, през годините след Договора между Чарлз Простия и Роло Викинга през 911 г., Крал Етелред II от Англия попаднал под атаката на викингския цар на Дания Суейн и синът му Кнут.

Суейн наследил злополучният англосаксонски крал през 1013 г.. След смъртта на Суейн през 1014 г., Етелред се върнал, само за да умре през 1016 г., оставяйки на трона Кнут Велики, като наследниците на Етелред избягали от Англия.

Гробище, намерено в Лангейд в долината Сетесдал, Норвегия през 2011 г., съдържало артефакти от времето на Етелред, включително един славен меч, като дръжката му била украсена със злато и изписана с маркировка. Сега, след четири години изследвания на гробището и меча, откритията са разкрити на обществеността за първи път.

"Дори преди да започнем разкопките на този гроб, разбрах, че това е нещо доста специално. Гробът беше толкова голям и изглеждаше различно от останалите 20 гробове в местността. Във всеки от четирите ъгъла на гроба имаше изкопани дупки", каза в изявление Камила Сесил Уен от Музея за културна история в Норвегия, която ръководи разкопките.

Тези дупки показват, че гроба е имал покрив в някой момент - последното място за почивка на един човек, както богат, така и важен. Но вътре в ковчега, бяха открити само две малки сребърни монети. Едната вероятно е от немската Викингска епоха, а другата - пени, изсечено по времето на Етелред II. Въглеродното датиране на гроба го определя около 1030 г. сл. Хр. - пет години преди края на царуването на Кнут през 1035 г.

Но истинското съкровище, се оказа, че изобщо не е вътре в ковчега.

"Когато отидохме да копаем извън ковчега, очите ни наистина изскочиха. Нещо метално се появи, но беше трудно да се види какво е това. Изведнъж една буца пръст падна на едната страна, така че обектът стана по-ясен", обясни Уен.

"Нашите пулсове препускаха, когато разбрахме, че това е дръжката на меч! От другата страна на ковчега открихме голяма бойна брадва. Въпреки, че оръжията бяха покрити с ръжда, когато ги намерихме, ние осъзнахме, веднага, че те са специални и необичайни. Бяха ли те поставени там, за да се защити мъртвият човек от враговете си в отвъдното или просто демонстрираха сила?"


Самият меч, с размери 94 см дължина, е великолепен. Въпреки, че острието от желязо е силно ръждясало, дръжката остава повече или по-малко непокътната, обвита със сребърна тел и със златни и сребърни орнаменти по гарда и помела. Тези украшения се състоят от големи спирали, които изглежда са латински букви, има и кръстове, но това, какво точно маркировките означават, в момента е загадка.

"На върха на помела, ние можем да видим ясно изображението на ръка, държаща кръст. Това е уникално и ние не знаем за подобни открития по други мечове от Викингската епоха. Както ръката, така и буквите показват, че мечът умишлено е украсен с християнска символика", казва Уен.

"Но как така този меч е попаднал в езическо гробище в Норвегия? Дизайнът на меча, символите и благородният метал ясно показват, че това е прекрасно съкровище, вероятно произведено в чужбина и върнато в Норвегия от много виден мъж".

Рунически камък малко по-надолу по долината, който датира от същия период, като гробището, би могъл да хвърли яснота. На старонорвежки, той гласи: "Арнщайн издигна този камък в памет на Бьор - неговия син. Той намери смъртта си, когато Кнут отиде в Англия. Бог е един".

Нещо повече, гробът, съдържаше горепосочената бойна секира, която не е украсена със злато, но е с покритие от месинг - рядък метал в Норвегия, но срещащ се при редица други брадви от същия период, открити по протежение на река Темза в Лондон, където Суейн и Кнут довели своите армии срещу Етелред и провели поредица от битки. Войниците на Кнут, според източник от 12-ти век, принадлежали на знатни родове, разполагали със собствени позлатени брадви и мечове.

"Напълно е възможно мъртвецът да е един от верните мъже на крал Кнут за битките с крал Етелред в Англия. Разглеждайки връзката с руническия камък надолу в долината, е изкушаващо да се предположи, че това е самия Бьор, който се е прибрал в къщи и е погребан тук", каза Жанет Гльорщад от Музея по културна история, която е ръководител на изследването.

"Друга възможност е, че баща му Арнщайн само е върнал прекрасните оръжия на сина си обратно и че именно по тази причина той е решил да издигне рунически камък за сина си като заместител на гроб. Когато самият Арнщайн умира, славните оръжия на сина му са положени в гроба му. Смъртта на сина му трябва да е била много трудна за един старец. Може би техните роднини са почели както Арнщайн, така и Бьор, като са оставили бащата да бъде погребан с оръжията, с такава героична история".

Мечът сега е на показ в музея по История на културата в Норвегия като част от изложбата "Приеми го лично".

Превод от английски: Емил Ангелов
Източник: CNET