Историята на ножове Benchmade

Снимка: Wikimedia Commons

Компанията Benchmade Knife Company Inc. е основана в Калифорния през 1988 г., а през 1990 г. открива магазин в Клакамас, Орегон. Първоначално ножовете са главно Bali-Song® - използвайки комбинация от външни доставчици и вътрешнофирмени довършителни процеси за създаване на готови продукти. И както при повечето фирми, стартирането означава оскъдни пари и големи планове, използвайки оборудване втора употреба и с ограничен капацитет.

Скоро, естествено, водени от силата на духа и неугасващата страст да се създадат най-добрите ножове в света, компанията отбелязва значителен ръст. С разрастването на продуктовата линия на Benchmade се увеличава и производственият капацитет. Компанията придобива нови машини и технологии, включително и първия от няколко лазера, което превръща Benchmade в първия производител на ножове, използващ подобно оборудване. През следващите няколко години компанията се разраства още, водена от стремежа си към иновации.


Това е само началото за Benchmade да завладеят нови територии от пазара за ножове, като използват нетрадиционни материали и съвременни производствени методи при изработката на все по-добри ножове. Дизайнерските серии бяха представени за първи път през 1991 г. с няколко потребителски линии. Чрез използване на знанията и опита на къстъм ножари и комбинирането им с опита на компанията в производството се появиха по-съвременни като дизайн и иновативни серии ножове. Поредните години на агресивен растеж доведоха до следващата логична стъпка през 1996 г., когато Benchmade се премести в свое собствено съоръжение с площ 35 000 кв. фута. През 2011 г., допълнително бяха добавени още 20 000 кв. фута производствено пространство и фабриката е удостоена с престижния сертификат LEED Gold на Green Building Council. 


Днес, Benchmade Knife Company Inc. произвежда ножове за верните си почитатели и все по-големия брой нови потребители на ножове по целия свят. Техният ангажимент към качество на световно ниво е вплетен в тяхното добре познато мото - It’s Not a Knife. It’s a Benchmade

http://www.benchmade.com/company/history.aspx