PUMA White Hunter


Ножът PUMA White Hunter е ръчно изработен в Солинген, Германия и от дълго време се е превърнал в еталон за истински ловен нож. PUMA White Hunter е проектиран през 1956 г. съвместно с Източноафриканската асоциация на професионалните ловци, да бъде предпочитан нож при лов на едър дивеч в Африка.

Това е по-луксозна и модерна версия на изпитания във времето английски касапски нож, използван често при лов. Веднага след появата на ножа е проведена широкомащабна рекламна кампания в САЩ и той се превръща в най-лесноразпознаваемия спортен нож за времето си. По време на войната във Виетнам, в средата на 60-те години на миналия век, това е най-купувания нож от войниците. След войната ножът се ползва от много инструктори по оцеляване, катерачи и ловци. Многобройните филми, в които участва го превръщат в истинска легенда.

Ножът има рогова дръжка (от старите рога на благороден елен), изработена чрез щателен производствен процес и превръщаща ножа в уникат. Първо, всеки рог се вари, стабилизира и се суши в продължение на седмици. След това, скалите са индивидуално нарязани и ръчно монтирани на ножа. Използват се месингови нитове за прикрепяне към основата на ножа. Главите на нитовете са внимателно изпилени, дръжката е оформена до прецизен размер и форма за оптимално прилягане в ръката и функционалност.


Острието на ножа е от немски клас 1.4116 неръждаема стомана за запазване на острота, издържливост и устойчивост на корозия. Изходните стоманени пръти съдържат елементи като въглерод, хром и силиций, които са добавени за улесняване на закаляването и предотвратяване на ръжда. Също така се добавят и други елементи като манган, фосфор, сяра и молибден, за да получи острието по-добра структурна здравина и еднороден състав чрез подреждане на молекулите по-равномерно по време на охлаждането. След като са оформени изходните стоманени пръти те се нагряват до 3150-4200 градуса по Фаренхайт. След нагряване стоманата се поставя между две матрици и се прилага механично налягане от 2200 паунда, за да придобие ножът формата на матриците.


Процесът на горещо щамповане не само оформя ножа, но и допълнително подобрява молекулната структура на стоманата. След като ножът на PUMA е оформен, той се закалява и преминава през 22 отделни стъпки, ръководени от опитни майстори. Всяка стъпка използва все по-фини смазочни материали, петролни охладители и специални пасти за полиране.

По материали от Интернет
Превод от английски: Емил Ангелов