Грижи за вашия Morakniv®


Видове стомана

В момента ножовете Мора се произвеждат от три различни видове стомана: 1. Въглеродна стомана, така наречената C100 стомана, легирана с 1% въглерод. Обикновено 58-60 HRC; 2. Ламинирана стомана AISI O1 с около 1% въглерод в сърцевината. 58-60 HRC; 3. Неръждаема стомана, 12C27. Обикновено 56-58 HRC.

Ежедневна грижа

Всички ножове от ръждаема стомана се окисляват (ръждясват) и се влияят от влага и корозивни среди. Поради това е препоръчително да подсушите ножа и да смажете със смазка острието след употреба. Почистете и подсушете острието внимателно, за да избегнете нараняване. Някои собственици на ножове сами патинират острието, за да го направят по-малко чувствително към ръжда. Патината може лесно да се постигне чрез оставяне на ножа в плод за няколко часа или просто обработете острието с горещ оцет. Можете да намерите много полезни съвети и консултации по темата в ножарските форуми и YouTube.

Имайте предвид обаче, че патината винаги се прави по собствена инициатива и на собствен риск.

Ножовете от въглеродна и ламинирана стомана не трябва да се мият в миялна машина при никакви обстоятелства. Агресивните препарати в съдомиялната машина ще реагират много зле с острието.

Ножовете с остриета от неръждаема стомана не изискват никакви специални грижи за предотвратяване на ръжда. Въпреки това, създайте си навик винаги да изплаквате острието под течаща топла вода, ако ножът е замърсен след употреба, за предпочитане с мек почистващ препарат и след това подсушете. Дори ако острието е от неръждаема стомана могат да се появят петна, които да бъдат трудни за премахване, ако се оставят.

Ножовете от неръждаема стомана не трябва да се мият в миялна машина. Агресивният препарат за съдомиялната машина има неблагоприятен ефект върху острието, докато самите ножове могат да навредят на частите вътре в съдомиялната машина по време на програмата за миене. Има и по-голям риск от нараняване от остър нож при зареждане и разтоварване на миялната машина. Въпреки това, високата температура на миялната машина няма да предизвика проблем. Знаем, например, че ножове Mora са използвни при аутопсии и след това са стерилизирани в болнични автоклави, които работят при температура до 120° C.

Моделът Bushcraft Black има острие от въглеродна стомана с черно, устойчиво на надраскване покритие, което предпазва от ръжда. Дебелото 3.2 мм острие се закалява до 56-58 HRC, за да издържа на стреса при батонинг. Следователно ъгълът на заточване е малко по-голям от 27°, за да се справя добре с трудностите.

Брадвата е от легирана с бор стомана закалена до 52-54 HRC. Стоманата, съдържаща бор се окислява лесно и трябва да се грижите за нея, подобно на въглеродната и ламинираната стомана.

Поддръжка на острието

Профилирането и заточването на остриета, които са загубили своята острота изисква познания и опит.

Заточването на острието на нож с фин воден камък или диамантено точило (всички видове ножове) може да се усвои доста бързо, въпреки че винаги отнема известно количество практика. Винаги заточвайте под същия ъгъл на острието като първоначалния фабричен - обикновено 23°, но той може да варира в зависимост от модела на ножа.

Ако желаете да използвате ножо-заточваща машина, препоръчително е марката TORMEK. За кухненски ножове препоръчителни са машини от Sharpex и GS Schleiftechnik.

Изключително важно е да се точат студено, т.е. чрез използване на вода за охлаждане на ръба, за да не се компрометира закаляването на острието. Ако ръбът е посинял или е с променен цвят, това е знак за прегряване. Полирането на такова острие няма да ви помогне да решите проблема.

Никога не използвайте карбидни точила, тъй като те отстраняват много метал.

Превод от английски: Емил Ангелов
източник