Нова стомана може да замести титана


Титанът може да не е най-здравият метал на земята, но е много лек и сравнително лесен за обработка. Въпреки това, той е доста по-труден за обработка отколкото, да речем, желязото и стоманата.

За щастие вече има толкова добра и по-лесна за обработка алтернатива, стига обаче дизайнерите, инженерите, архитектите да не се влияят и интересуват от електрическата й проводимост.

Създаден е нов вид стоманена сплав, която е равна на титана по отношение на здравина и тегло. Основната причина новото откритие да е толкова важно, е, че то не разчита на смесване на стомана с алуминий. Вместо това се използва наноинженерство. Основният проблем със стоманено-алуминиевите сплави е, че повишаването на дела на алуминия засяга критично начина, по който материалът реагира при напрежение от опън.

На прост език това означава, че повечето алуминий спомага сплавта да се разруши по-лесно, колкото и странно да звучи. Самият алуминий не е гъвкав и е уязвим от постоянни деформации. Очевидно е, че естествената твърдост и гъвкавост на стоманата пречат и оттам идват и ограниченията на такива сплави.

Новият вид стомана е получен по различен начин. Изследователи от Института за следдипломна квалификация по металургична технология (GIFT) към Университета по наука и технологии в Похан, Южна Корея представиха откритието си.

Те използвали нормалната зърнеста структура на стоманата и равномерно я покрили и смесили с нанометрови (размер B2) интерметални съединения (амалгама от два метала с равен брой атоми). Обикновено, това щеше да предизвика вреда вместо полза, но смесването на добавките с никел всъщност довело до увеличаване на еластичността.

Пробни тестове не са правени все още, но те ще се случат по-късно тази година в сътрудничество с POSCO. Ако проблемът с крехките интерметални съединения е решен, можем да очакваме големи иновации в бъдеще.

Разбира се новата стомана освен в строителството, автомобилостроенето и редица други сфери на промишлеността може да навлезе след време и в производството на ножове.

Превод от английски: Емил Ангелов
Източник: Softpedia