Основните кухненски ножове: единствените три, от които наистина се нуждаете


Решили сте, че готвенето у дома е нещо, с което искате да се занимавате по-сериозно. Надникнете дълбоко в душата на новия готвач и вижте какво ви тревожи: от колко ножа наистина имате нужда във вашата кухня, за да станете добри готвачи?

Истината е, че ви трябват само три ножа, за да започнете. С тези три инструмента и малко убеждение да избягвате онези глупави многоцелеви ножове от рекламите вие ще се превърнете от новак в експерт в кухнята.


1. 8 инчов нож на главния готвач. Много е важно да харесвате този нож. Вие заедно с този нож ще вършите повечето от работата в кухнята. Ще започнете да свиквате с тежестта му в ръката си, така че ако вземете ножът на някой друг, ще се чувствате новак. Това е ножът, с който ще режете зеленчуци, билки, пържоли, пилешко, кокосови орехи и всичко, каквото се сетите.

Добре е да отделите малко повече пари за вашия основен нож. Добри марки са Global, Shun и Wusthof, разбира се, има и много други. Те всички имат свои предимства. Японските ножове остават изключително остри и прецизни. Австрийският Wusthof е добре балансиран и е подходящ за разцепване на кокосови орехи и обезкостяване на месо. Ако не сте готови за този вид ангажимент, все още, което е напълно разбираемо, можете да закупите някоя по-евтина марка, с която да експериментирате.

Някои хора ще кажат, че това наистина е единствения нож, който трябва да притежавате. Но нека продължим към другите две предложения.


2. Нож за белене: малкият нож е доказателство, че размерът има значение. Има определени задачи в кухнята, които е почти невъзможно да се извършат с голям нож. Ножовете за белене, като по-големите си варианти, обхващат огромен диапазон от цени, тегло и разновидности. Вашият нож ще стане наистина остро продължение на ръката за белене на плодове. След като веднъж сте започнали да белите цитруси, ще ви бъде много трудно да се спрете.


3. Нож за хляб: Вероятно ще използвате вашия нож за хляб най-малко от всеки от вашите други ножове, но трябва да го включим, защото просто няма друг инструмент, който да свърши работата по-добре. А ножът за хляб е дълъг, тънък, назъбен, ще разреже най-мекия кроасан или най-хрупкавия хляб като горещ нож масло. И без да смачка вашата прекрасна филия. Като бонус, ножовете за хляб са подходящи също така за рязане на супер зрели домати, изравняване на торти и получаване на прекрасни шоколадови стърготини!

Сериозно. Това е всичко. Тези три и сте готов! Сега можете да дишате свободно, да практикувате своите умения с нож и да похарчите повече пари за нож вместо за подправки и готварски книги!

Една последна забележка: тайната на великото дело е много острия нож. Не само, че острият нож ще направи живота ви по-лесен, но и е по-малко вероятно да се срежете с остър нож, отколкото с тъп. Вземете си стоманен масат, за да поддържате режещия ръб между сериозните заточвания. След това, можете да си купите камък за точене и да се научите да ги заточвате сами. Това без съмнение е изкуство.

източник