Ножове Strider


Strider Knives Inc. е ножарско предприятие, ръководено от Мик Страйдър и Дуейн Дуайър, основано в Сан Маркос, Калифорния.

Материали и дизайн

Strider Knives произвеждат сгъваеми и фиксирани ножове, използвайки различни стомани и метали като ATS-34, CPM S30V, титан, стелит, берилий, дамаска стомана и BG-42. При фиксираните ножове се използва стомана, паракорд или G-10 за материал на дръжките.

Strider ползва собствен метод за топлинна обработка, първоначално разработен от Пол Бос от Buck Knives. Това доведе до появата на ножове с остриета от ATS-34 и BG-42, които след термичната обработка са с много тъмен цвят, като след това се финишират в сив цвят. Мик Страйдър е установил, че когато едно острие се оксидира преди бедбластинга се получават уникални ивици или камуфлажен ефект и това се превръща в част от дизайна. Тъй като новата стомана, която Strider използват - CPM S30V не потъмнява след температурна обработка, покритието от черен оксид се прилага предварително.


Сгъваеми ножове Strider

След осем години на производство само на фиксирани ножове, Strider се обърна към сгъваемите ножове. Целта на Strider бе да произведе сгъваем нож, който е толкова здрав, колкото фиксирано острие. За да постигнат тази цел, Strider се позовават на използването на дръжки от G10, титаниеви лайнери, които са значително по-дебели, отколкото тези, които масово се използват днес в ножарството и извънгабаритни осеви винтове с 0.19" в диаметър. Крайните резултати са два линерлока, известни като моделите AR и GB. Strider правят и сгъваеми ножове с титаниев фреймлок. Тези модели използват самата дръжка като механизъм за заключване и са именувани SMF, SnG, PT и RC.

Военни модели

Първият проект на Strider е да снабдява Naval Special Warfare Group 1 с WB и BG модели през 1994 г. Strider Knives произвежда в момента няколко модела специално за единици на армията на САЩ в глобалната война срещу теторизма, всеки със собствен NSN. NATO моделите са: Strider SMF (официално - Knife, Folding, Special Mission) 1095-01-531-5015, Strider DB-L (официално - Knife, Fixed, Camo) 1095-01-531-5023, the JB1 (официално - Shroud Knife) 1670-09-000-3920 и Probe Knife 1095-01-503-7231, проектиран за откриване на мини.

Strider Knives е разработила щик, който предлага и на армията на САЩ. Острието е от стомана CPM S30V и се характеризира с допълнително удебеляване по цялата дължина за повишена здравина. Strider са проектирали щика за Zero Tolerance Knives, който се продава като ZT Bayonet D9.

Strider Knives са произвели модерни версии на класически военни проекти, като V-42 Stiletto, the Marine Raider Stiletto, the SOG Knife, the USMC Fighting Utility Knife и Fairbairn-Sykes Fighting Knife. Тези версии имат същия профил като оригиналите, но включват модерна стомана и материали в своя дизайн. Средствата от продажбите на The SOG Knife, Marine Raider Stiletto и V-42 Stiletto се използват за подпомагане на различни групи ветерани.

Източник: http://en.wikipedia.org/wiki/Strider_Knives