История на ножове Нието


Ножарската фабрика на Мигел Нието датира още от началото на ХХ век, когато младият Иносенсио Нието преработва традиционни модели ножове в такива, които са произведения на изкуството с първокласно качество.

През 1957 г. двама от синовете на Иносенсио Нието обединяват усилията си, за да построят и утвърдят семейната фабрика за изработка на висококачествени сгъваеми и ловни ножове.

Те не само изработват ножове и прибори за хранене по поръчка от други ножарски компании, но също така те самите всеки уикенд представят свои собствени модели по села и селскостопански панаири, за да утвърдят своята марка сред местното население.

След повече от 20 години усилена работа Мигел Нието, по-малкият от синовете на Иносенсио Нието, основава марката Нието с помощта на четирите си деца и започват производство и търговия на техни собствени проекти със собствена марка, смесвайки традиционни технологии от епохата и модерна технология.

В момента фабриката се намира в индустриалната зона на Албасете и се ръководи от четиримата сина на Мигел Нието. Компанията Нието е една от най-старите ножарски фабрики в Испания.

През 2008 г. Нието подписва споразумение с град Албасете и Асоциацията за прибори за хранене и ножове APRECU да си сътрудничат като компании в производството на ножове, осигурявайки на крайния потребител качествен 100 процентов продукт, произведен изцяло в Албасете.

Компанията Нието печели награди и дипломи от конкурси за най-оригинален нож, за най-добрият нож и т.н.

Една от настоящите силни страни на марката Нието е създаването на патентован материал, подобен на микартата, но с по-голяма твърдост и устойчивост, наречен КАТЕКС, който е идеален за дръжка на нож.

От 2007 г. насам техническият екип на компанията решава да произвежда нов тип стомана на базата на натрупания опит, тази стомана е наречена AN-58 и е закалена до температура над 1000 градуса, с твърдост от 58-60 HRC. Понастоящем цялата им продуктова серия се произвежда от тази стомана, гарантираща гъвкавост на стоманата, устойчивост на корозия и запазване на режещия ръб.