Sebenza


Sebenza е популярен модел сгъваем джобен нож, произведен от Крис Рийв във фабриката му в Бойзи, Айдахо в САЩ. Той се състои от неръждаемо острие и титаниева дръжка. Последната функционира като механизъм за заключване, сходен по концепция с линерлока на Уолкър, но различаващ се от него по това, че самата дръжка формира пластината за заключване, като държи острието отворено и застопорено.


Този механизъм е измислен от Крис Рийв и се нарича Reeve Integral Lock (R.I.L). Също така е известен и като фреймлок и е една от най-широко използваните заключващи системи при производството на ножове, където заключващата сила и надеждност са основни изисквания към продукта. Името Sebenza произлиза от дума на зулуски и означава "работа", в знак на почит към южноафриканския произход на г-н Рийв.

В момента има пет модела на Sebenza:

Малък Обикновен - 2.94" острие (сега е наличен само като лимитирана серия)
Голям Обикновен - 3,625" острие (сега е наличен само като лимитирана серия)
Малък Класически - 2.94" острие (леко обновената версия вече се нарича 21)
Голям Класически - 3,625" острие (леко обновената версия вече се нарича 21)
25 - 3,625" острие

Представен за първи път през 1990 г., основният модел има дръжка от титан с пясъчен цвят и песъкоструен финиш на острието от стомана CPM S30V. Има много възможности за разкрасяване на титаниевите дръжки на Sebenza, като например компютърно генерирани графики, потребителски (уникални) графики, или инкрустации с екзотична дървесина, микарта или кост от мамут.

Първоначално Sebenza се произвежда с острие от стомана ATS-34. През 1996 г., материалът на острието е променен на стомана BG-42, а по-късно през 2001 г., острието на Sebenza се прави от стомана CPM S30V. CPM S30V е разработена от Крусибъл със съдействието на Крис Рийв. Дамаски остриета също са на разположение като опция за Sebenza. От 2012 г. всички ножове на Крис Рийв се произвеждат от стомана CPM S35VN.

Отличителна черта на Sebenza и високо оценена от страна на потребителите е лесната поддръжка, като компанията всъщност насърчава клиента да разглобява и поддържа ножа чрез включване на шестограм в комплекта. Друга особеност на Sebenza е използването на специална система около оста на острието, която го поддържа постоянно стегнато и винаги добре центрирано. Тази система позволява на потребителя да затегне осевия винт напълно, без да се получи пренатягане.

През май 2008 г., два производствени модела - Обикновената и Класическа Sebenza са спрени и са заменени от "Sebenza 21" (наречена така, за да се отбележат 21 години от производствота на Sebenza). Sebenza 21 се основава на дизайна на предходния модел Класик и се различава от него само в малки детайли.

На проведеното през 2012 г. ножарско изложение Blade Show бе показана "Sebenza 25" (кръстена така, за да се отбележат 25 години от производството на Sebenza). Значителните промени включват по-изваяна дръжка, въвеждане на керамично топче в заключващата система и използването на "Large Hollow Grind Technology" при скосяването на острието. Моделът 21 все още продължава да се произвежда и продава добре.

източник Уикипедия