Тесак


Тесакът (известен още и като войнишки нож) е боен нож с големи размери за ръгане и сечене. Острието му може да бъде както право, така и извито, едностранно или двустранно заточено. Неговата дължина обикновено е 64-72 см, а ширината му 4-5 cm.

Тесакът е бил част от въоръжението на руската армия от средата на XVIII век до втората половина на XIX век. В Русия тесак носели пехотните, артилерийските и инженерните войски.

Сапьорите от началото на XIX век използвали широк, леко извит тесак с дървена дръжка и помел от мед (или понякога с изцяло бронзова дръжка) с трион на гърба на острието. Тези тесаци са били използвани не само като оръжие, но и като инструмент, с който се нарязвали различни дребни елементи при строежа на полевите укрепления.

През 1832 г. на войниците били раздадени тежки къси тесаци с право острие и трион на гърба, които ставали и за щикове. Но такова късо оръжие се оказало лоша защита срещу кавалерията и в края на XIX век тесаците били забравени. След това били носени от гвардейци, основно с декоративна функция.

източник Википедия