Изкуство върху уралска стомана


Руското хладно оръжие в последните години буквално прибра акъла на капацитетите и грабна престижни отличия от най-значимите ловни и оръжейни изложения в Европа и САЩ.

Уникалните като материали, направа и стил ловни ножове, саби, кинжали обаче впечатлиха дори и експертите бижутери. Защото за изработката на тези наистина уникални изделия на оръжейниците от руския град Златоуст се ползват не само сребро, злато и платина, но и скъпоценни камъни и минерали от недрата на Урал.

Оръжейната фабрика за “белое оружие” в уралския град Златоуст е основана с царски указ още през 1815 г.! Тогава малкото уралско градче е избрано за столица на благородните руски хладни оръжия. По онова време в Русия тези оръжия са били известни и като “белое оружие” заради блестящата полирана стомана, за разлика от обикновените бойни саби и ками, които имали тъмносиня окраска.

Началото било поставено от специално поканени от императора на Русия майстори на стоманата от Германия, от прочутите ножарски гилдии на Солинген и Клингентал. Сред тях с изключителен принос за развитието на руското хладно оръжие е майсторът Вилхелм Шаф. Той е обучил в тънкостите на занаята руски ученици и оттам започва традицията на уникалните оръжия в стил “Златоуст”. Най-талантливият му ученик се е казвал Иван Бушуев или Иван Крилатко.

Оръжията с гравюри на Вилхелм Шаф и на Иван Бушуев днес могат да се видят само в най-престижните музейни сбирки - в Ермитажа, в Оръжейната палата в Кремъл, в Оръжейния музей, в Артилерийския музей и в Държавния исторически музей в Русия. От смесването на германската и руската естетика пък възникнал и се избистрил неповторимият стил на украсата на руското хладно оръжие от Златоуст. За него са характерни разкошът в допълнителните материали и невероятно богатият на орнаменти и детайли рисунък. Композициите са реалистични, но често изумяват с разточителното използване на благородни метали, полускъпоценни и скъпоценни камъни, както и редки цветни уралски минерали.

Скоро след установяването на руския национален стил в хладното оръжие дошъл и нов указ на царя, с който град Златоуст получил монопол в производството на украсено бяло оръжие в Русия.

Малко след това талантливият металург и химик Павел Аносов успял да направи руската дамаска стомана! Той е създал и специални много ковки стомани, от които и сега се правят най-добрите руски саби, шашки, ками и ловни ножове.

Днес вековната традиция продължава в Златоустовската оръжейна компания (ЗОК), която е повече като творческа задруга на известни майстори, отколкото фабрика, защото всичко по ножовете, освен стоманата, се изработва на ръка.

Освен хладни оръжия тя прави и инкрустирани изделия като икони, библии, корани, купи, шахове и табли, комплекти за писане и дори часовници. Това са истински уникати, които се изработват само по поръчка.

Тези шедьоври на руските майстори най-често се поръчват от Кремъл като дарове за най-високопоставени политически и светски личности, които са на официална визита по покана на руското правителство.

Оръжейниците от Урал обаче произвеждат и около 100 вида ловни, туристически, риболовни и дори бойни ножове, които нямат толкова скъпи гравюри, инкрустации и украси. Най-често изделията за практическа употреба имат само релефни гравюри с ловни сцени по острието.

Сред ловните ножове се правят и скинъри за одиране на дивеча, както и специални остри брадвички за разфасоване на едър дивеч като лосове, елени и глигани.

Ръкохватките на тези ловни ножове са преди всичко удобни и осигуряват много стабилен захват. Самите чирени се изработват от красиви видове руска дървесина - бреза, явор, но има и ръкохватки от плътно набити кожени шайби. При тях само горният и долният край на дръжката се изработват от дърво или полиран месинг.

За изделията в луксозния клас обаче в горния край на дръжката се вграждат и удивително изящни фино скулптирани елементи от кристал, рог или преливащи в разни цветни жилки уралски минерали.

А сега няколко думи и за уралската стомана. Всички остриета са от твърди легирани стомани или дамаск, осигуряващи отлични режещи свойства и дълготрайност. Твърдостта на готовите ножове по международната скала HRC е в границите 57,0 до 60 точки.

Сега освен компанията ЗОК, която е прекият наследник на старата царска манифактура, златоустовски изделия правят и още няколко нови частни предприятия. Едно от тях е дори в град Челябинск насред Сибир, добре известен с тракторния си... танков завод!

В тези предприятия също има истински златоустовски майстори и там обикновено всичко се работи само по поръчка на конкретния индивидуален клиент. Повечето от изделията заминават като подаръци на скъпи делови партньори от чужбина, но в последно време се приемат и директни поръчки от бизнесмени, ценители и колекционери от Близкия изток, Европейския съюз, Япония и Америка. 

автор: Мир Богоев
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=720341