Buckmaster 184


Моделът Buck 184 "Buckmaster" е голям нож за оцеляване с типична форма на Бауи, специално разработен по поръчка на американските морски пехотинци.

Ножът е с острие дълго около 7.5" (19 сантиметра), с класическа форма на Бауи. Режещата част с холоу грайнд скосяване е с дължина около 6.5" (16.5 cm). Фолсейджът е серетиран от едната страна. Обратната страна на острието представлява много агресивен 3" (7,5 см) дълъг трион. Максимална ширина на острието е около 1.5" (3.7 см), като то е с 0.288 - 0.290-инча дебелина. Острието е изработено от кована модифицирана стомана клас 425. Гардът е около 6 мм дебел, като двата му края са леко извити към острието. Всеки край е пробит и пригоден за шипове с 2" (51 мм) дължина и 10 мм диаметър, които имат за цел да позволят ножа да бъде използван като котва или абордажна кука, когато в дупката на помела се прикрепи въже. Дръжката е дълга 4" (10.2 см) и широка 1.25" (2.8 см) в диаметър, дълбоко набраздена за по-добър захват. Тя е куха, с използваемо вътрешно пространство, затваряща се посредством помела, който е леко по-широк в диаметър от нея и е подсигурен с черен гумен О-пръстен. Към масивния помел е прикрепена пластина с дебелина 4.5 м, в долния край на която има дупка за прекарване на въже.

При патентоването на ножа е обсъдена и възможността да се ползва като абордажна кука, издържайки тегло до 600 паунда. Използването на ножа като кука (връзването на въже за помела и мятането му) може да бъде рисковано! Всъщност, последните ножове от серията BUCKMASTER вървели с малки листовки, в които пишело, че използването на ножа като кука ще анулира гаранцията. По-доброто използване на ножа е като котва, тъй като може да се вклини в камъни, пукнатини на скали или потънали клони.

Калъфът е изработен от черно и здраво фибростъкло. Към предната част на ножницата са прикрепени две подвижни черни найлонови торбички, като по-малката съдържа пълноразмерен компас тип Силва 12 с червена връв. На обратната страна на калъфа има прикрепено точило. Използвани са надеждни черни найлонови ремъци, подсигуряващи двете торбички към калъфа и позволяващи прикрепянето му към крака.

Що се отнася до производството на ножа, Buckmaster е тестван от морските пехотинци за кратко време. Металната дръжка е наранила много войнишки ръце при сечене; ножът не се представя добре при тестовете в солена вода; и е прекалено тежък. Комерсиалното производство е продължило 13 години, но по-евтините копия довеждат до края на Buckmaster. Днес Бък 184 "Buckmaster" е изключително популярен сред колекционерите. Тези модели са много здрави и държат ряз дълго време, което ги прави отличен пример ножове за оцеляване от ерата Рамбо.

Срещат се няколко финиша при тези ножове. Най-разпространени са матовата, сребристата и черна оксидация. Рядко се срещат огледално полирани и дамаскови остриета.