За дамаската стомана


Дамаската стомана е много стара. Историята й се свързва с древните персийски, египетски и индийски майстори, които я произвеждат за направа на мечове. По-късно японските майстори възприели тази техника при производството на мечове. Днес, причината за голямото търсене на дамаска стомана е, че тя е красива и има различни шарки на повърхността. Дамаската стомана в действителност е просто модел заварени стомани, само с ковашка заварка, съединени са няколко стотин слоя от твърда и мека стомана и след това са ецнати с киселина. Киселината атакува стоманите с различна скорост, което води до видимите шарки. Днес съществуват много методи за производство на дамаска стомана, има много различни шарки/дизайни, но много малко от тях се срещат на пазара.

Максималната й твърдост е 52 HRC, което е добре, но не достатъчно, за да се сравнява по твърдост с по-модерните материали. Но красотата й я прави ценна, затова е скъп материал; тя се използва за правене на ножове от много години.

Съществуват легенди за дамаската стомана, че притежава магическа красота и е неразрушима, когато е произведена с разтопен диамантен прах в нея. В интерес на истината, това е само стомана. Тя няма магически свойства и не е неразрушима, нито пък има диамантен прах в нея; ако се постави такъв, той просто се отделя в стоманата като прост въглерод и няма да й придаде никакви по-специални свойства.

В легендите дамаската стомана е известна още и като вутц или булат. Парчета от стомана и желязо и въглерод се поставят в керамичен съд и се нагряват при много високи температури, докато всички се слеят. Високото съдържание на въглерод (обикновено над 2% - най-често използваните стомани съдържат по-малко от 1% въглерод), формира много карбиди, които образуват линиите на повърхността на стоманата. Именно тези линии от карбиди, създават "водният" ефект, с който дамаската стомана е толкова известна.

Този материал няма стандартен състав. Различните производители в миналото, произвеждали дамаска стомана в съответствие със своите планове и наличните ресурси. Проведени са много изследвания, целящи да установят връзката между различните шарки при различна дебелина и в различни форми. Всъщност всеки нов модел има своите собствени специфични изисквания за добавяне на въглерод, манган и хром; от ковашкия метод и броя на слоевете зависи неговата твърдост и устойчивост на огъване.

Според редица изследвания, има основни свойства на дамаската стомана, които са сходни при всеки производител, независимо от различните техники.

Въглеродно съдържание: от 0,50% до 6% (по древен образец) - обикновено 2%
Най-висока твърдост постигната: 45-52 HRC
Най-добра температура на закаляване: това зависи от състава на твърдите и меките стомани.

Поради високото си въглеродно съдържание дамаската стомана е изключително корозивен материал и лесно ръждясва ако не се обработи правилно по време на производството, за да имат по-дълъг живот остриетата направени от нея.