Ножове за оцеляване


Ножовете за оцеляване са предназначени за справяне с различни критични ситуации в пустошта, където човек разполага с ограничено оборудване. Военните части имат разработени свои типове ножове за оцеляване, предназначени за пилоти, в случай че самолетът им бъде свален. Ножовете за оцеляване могат да се използват също така за правене на примамки, дране, рязане на дърва и различни други приложения. Ловци, туристи и аутдор ентусиасти използват този тип ножове. Някои ножове за оцеляване са тежки и дебели, а други са леки или сгъваеми, за да се спести тегло и място в комплекта за оцеляване. Те често се ползват и като ловни ножове.

Произход

Ако погледнем назад към края на 19 век, пътешествениците и военните не са използвали ножове, които са особено различни от ножовете използвани от касапите. Ножовете са сравнително тънки и дръжките често били правени от два дървени чирена занитени за основата. В началото на миналия век, Уебстър Марбъл въведе модерното понятие за "ловен нож." Тези ножове включвали по-тежки остриета, гард и помел. Те много приличат на миниатюрни бауита. Много производители скоро представили свои собствени линии, следвайки модерната концепция. Тези ножове, заедно с мачететата и кукритата затвърдили представата за ножове за оцеляване и са използвани масово от военни, изследователи и аутдор ентусиасти до 1930 г.

По време на Втората световна война, ножовете за оцеляване са били проектирани изключително за летците, тъй като е имало реална възможност те да бъдат свалени над пустошта или в тила на врага. Спасителните лодки на борда на морските плавателни съдове, също често съдържали комплекти за оцеляване, включително ножове. Ножовете за оцеляване варирали по дизайн и форма в зависимост от националностите. По-голямата част от тях били просто евтини ножове, закупени в големи количества от военните. От виетнамската война досега ножовете за оцеляване постоянно еволюират.

Някои военни, включително американските, преработват традиционните байонети, като ги обогатяват със сървайвъл функции. Исторически погледнато, щиковете имат ограничено приложение сред природата, тъй като са предназначени преди всичко да превърнат една пушка в оръжие за мушкане и едва на второ място (ако изобщо могат) да служат като полеви нож. По-новите модели функционират по-приемливо за разнообразни полеви задачи и могат да бъдат прикрепени към автоматите.

Характеристики на ножовете за оцеляване

Ножовете за оцеляване са предназначени за различни дейности като например залагане на капани, рязане на клони и дране на животни. Повечето ножове за оцеляване имат остриета с дължина 10 - 15 см, с фул-танг конструкция. Тези, направени от Лайл, Периш, Рандал и Рийв са с кухи дръжки, които позволяват на потребителя да съхранява допълнително оборудване в дръжката.

Някои ножове разполагат с дебел плосък гръб, позволяващ употребата им за батонинг (разцепване на дебели подпалки, като ножът се удря с цепеница). При други модели, като например тези на Лайл, гърбът е оформен като трион.

Големи са различията и в материала за дръжките, използван при различните модели. Той може да бъде твърда гума, дърво, кост (рог); микартата е един от най-разпространените материали.

В качеството си на нож, на който често си залагаш живата и от който ти зависи оцеляването, той не трябва да e тънък и слаб. Повечето ножове за оцеляване имат дебелина 5-7 мм.

Пилотски ножове за оцеляване

Серетациите при този вид ножове за оцеляване, позволяват на пилота да пререже корпуса на самолета или хeликоптера и да се освободи. Наполовина серетираните ножове "страдат" от недостиг на гладко острие, а дебелината им ограничава тяхната употреба за по-фини дейности.

През 80-те години ножовете с кухи дръжки набират популярност, тъй като позволяват съхранението на различни пособия за оцеляване - кукички, гъвкав трион, корда, лепенки и т.н. Производители като Джими Лайл, Бо Рандал и Крис Рийв са считани за бащи на този тип ножове. Серетациите се появяват още през 19 век за рязане на кости, дърво, въжета и риба.