Шведски ножове Мора


Мора от Швеция се появи на пазара през 2005 г. Въпреки това, тя не е нова компания, която плахо да пристъпва напред. Зад компанията, ще видим две класически ножарски фирми от Мора - KJ Eriksson и ножарската фабрика Frost’s - основани съответно през 1912 г. и 1891 г.


Чрез обединяване и промяна на името си Мора от Швеция, засили вече съществуващата силна асоциация, както в национален, така и в международен план, за продуктите на компанията, градът Мора и Швеция. Новият графичен профил допълнително подчерта пазарната ориентация, на един предходен бизнес.

Обединяването на двете силни търговски марки Frosts и KJ Eriksson е довело до по-широк асортимент, както и способност да текат паралелно множество проекти за развитие.

Мора от Швеция снабдява професионалистите с висококачествени режещи инструменти. Те се използват в различни области, но тези, които ги използват всички имат едно общо нещо помежду си. Те искат инструменти, които да улесняват работата, да са лесни за използване и да са създадени с ергономичен дизайн преди всичко.

Компанията задоволява успешно всички изисквания вече повече от век. Но традицията на правене на ножове датира от много повече време в Мора. Всичко започва още през 1600 г.!

Естествено, фирмата се възползва в голяма степен от тази традиция, опит и знания, при разработването на инструментите за рязане на утрешния ден. Прави го с документирано доказани познания и класическата способност да отговори на нуждите на своите клиенти. Това важи независимо дали те се намират на строителни обекти, в преработващата промишленост или в кланиците. Също, когато релаксират чрез лов, риболов, или просто се наслаждават на природата.

Четири типа стомани се използват за ножовете Мора

Неръждаема стомана

Остриетата на повечето модели обикновено са изработени от неръждаема закалена стомана 12C27 Sandvik (с твърдост HRC 57-58), по този начин се произвеждат ножове с изключителна здравина, дълъг живот, както и висока устойчивост на влага, без корозия.

Въглеродна стомана

Остриетата от високо въглеродна стомана могат да бъдат закалени до 59-60 HRC, при което се получава най-добрата възможна острота на най-ниската цена. Имайте предвид, че за чуждестранните пазари повечето от ножовете от въглеродна или ламинирана стомана са смазани обилно с масло или подходящо третирани за предотвратяване на корозия по време на транспортирането и съхранението им. Ножовете изработени от горепосочените типове стомани потъмняват и добиват леко сив вид след известно ползване. Това обаче не се отразява негативно върху качеството на острието. Точно обратното, подобрява се до известна степен устойчивостта на корозия.

Трифлекс

Тази модифицирана въглеродна стомана, най-добре се характеризира като материал между ламинирана стомана и чиста въглеродна стомана, закален до 59-60 HRC, с по-мека повърхност, която засилва устойчивостта на огъване.

Ламинирана стомана

Тази стомана е уникална за ножовете Мора. Сърцевината на острието е направена от високо въглеродна стомана заобиколена от слоеве по-мека легирана стомана. Високата твърдост (HRC 61) се постига чрез добро закаляване, получавайки се нож с изключителна здравина, износоустойчивост и следователно максимална острота и дълъг живот.