Cold Steel Peace Keeper II


Една кама, която е сред най-любимите ми модели, не само от фирмата, а и от ножовете, които имам. Както се казва „любов от пръв поглед”. Още с влизането в магазина преди години ми привлече погледа.


За мое съжаление беше внесена една единствена бройка, която беше невероятно изподрана от магнитите, с които бе закрепена към витрината. Сивото покритие беше ожулено, все едно е ползвана с години. Не купих тази бройка разбира се, въпреки силното ми желание. Чак след 1 година се внесоха други бройки с нова стомана – на Круп и тогава си я избрах и купих. Немърливото отношение на родните търговци е съвсем друга и необятна тема, на която няма в момента да се спирам.

Рекламата на Колд Стийл гласеше: „Ако ви е омръзнало от неустойчивите ками, които все се чупят дори от изпускане, това е Вашият избор” (перефразирам я по памет) и аз се зарибих. Ножът може да се ползва спокойно за самоотбрана и някои кухненски дейности. Не мога да кажа колко точно е здрава камата и дали рекламата е истина, защото не съм я ползвал много. А и бойните ножове, каквито предимно имам се ползват за една определена дейност, която за щастие не практикувам.
Общата му дължина е 24.7 см, острието е 14 см, изработено от закалена под 0 градуса неръждаема стомана Круп с твърдост към 56 по Рокуел и дебелина в основата 5 мм. Както всички остриета на фирмата и това е много добре заточено.

Дръжката е от Кратон, удобна и неплъзгаща се, като отпред гумата формира добър гард. Канията е пластмасова – SecureEx и има щипка за прикрепяне към колан. Камата се фиксира „желязно” в нея и може да се носи обърната с дръжката надолу. Теглото й не е голямо и не се усеща при носене в градски условия.