За китайските ножовеПочти всеки ножоман минава през етапа на китайските ножове, в което, според мен, няма нищо лошо, въпроса е да не оставаш само в него. Така или иначе сигурно поне 60-70% от произвежданите ножове в света са китайски, независимо дали са с марка на острието или без. За китайските ножове са изписани множество мнения по форумите, както отрицателни, така и положителни. Като цяло в България се оформи определена ножарска култура и китайските ножове вече са на по-заден план. Буквалното „заливане” на пазара с евтините, но качествени ножове на шведската фирма Мора, също спомогна за спада в търсенето на китайци.

Китайските ножове са два вида: 1. Безименни и 2. Произведени по лиценз и под контрола на водещи световни марки. Тук в този материал ще се спра на първите.

Безименните китайските ножове привличат купувача основно с ниската си цена (особено, когато човек разглежда сергиите в Илиянци) и добър дизайн (често изкопиран от марковите ножове). Безименните китайци стават все по-добри като цяло и все по-изпипани, не като преди 10 години. Виждал съм много сполучливи копия на Екстрема, Гербер, Аитор, Топс, Колд Стийл и др., и новак в областта на хладните оръжия лесно би се заблудил, че са оригинални. Някои родни търговци спекулират именно с това, продават ментета, под претекст, че са оригинални. Не ми се дават примери и не ми се цитират конкретни фирми.

Аз имам доста китайци, всичките подбирани внимателно от гледна точка на конструкция, дизайн и изработка и смея да твърдя, че не са никак лоши, но все нещо им липсва, за да са идеални.

В повечето случаи китайците без марка не са закалени много добре или ако са - докъм 55 HRC. Затова, когато избирате китаец, гледайте да е с по-стабилен връх и с по-голяма дебелина на острието – поне 4 мм.

Слабото място на повечето са именно  върховете им, които при забиване лесно се огъват. Истината е че китайците не държат ряз дълго време, постоянно трябва да ги точиш. Новите модели китайци ги заточват вече до бръснеща острота, но в близкото минало не беше така. Отделно, за да са на такива цени се използват възможно най-евтините материали. Това е обективната истина.

Най-евтино може да си закупите китайци от Илиянци. В оръжейните магазини и тези в подлезите около ЦУМ те се продават на двойни и дори тройни цени!

В някои случаи обаче е по-добре да си вземеш китайски пред оригинален. Имам предвид продукцията на немската фирма Хербертц, чиято евтина серия е съставена само от сергийни модели с щамповано лого на тройна цена. Китайците превъзхождат по качество и продукцията на испанските фирми Андухар, Еспарсия, Еспозито и Нието.

Изборът между китайско менте и оригинал вече си е изцяло личен и най-вече според финансовите възможности.